VALERIU ZGONEA: ROMANII trebuie sa calatoreasca, fara viza, in CANADA

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sustinut in cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Canada ca romanii trebuie sa calatoreasca fara vize in aceasta tara.

Potrivit unui comunicat remis marti presei, in cadrul vizitei oficiale pe care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, o efectueaza la invitatia presedintelui Camerei Comunelor canadiene, Andrew Scheer, una din temele abordate a privit si eliminarea, intr-un orizont de timp cat mai apropiat, a obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Canada.

In comunicat se arata ca intrevederea cu Chris Alexander, ministrul Cetateniei si Imigratiei din Guvernul canadian, a evidentiat ca obiectivul este impartasit de ambele state, contribuind la amplificarea si diversificarea schimburilor comerciale bilaterale si fructificarea intregului potential de cooperare transatlantic.

“Romanii trebuie sa calatoreasca fara vize in Canada. Meritam sa nu mai avem vize pentru ca medici, profesori, cercetatori si alte categorii de profesionisti romani, care sunt integrati si respectati in societatea canadiana, au dovedit ca cetatenii Romaniei sunt responsabili si bine pregatiti, contribuind activ la dezvoltarea sociala. De aceea am propus, ca prima etapa, relaxarea sistemului vizelor pentru tinerii cercetatori si studenti, dar si pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa exporte produsele noastre direct in Canada, nu prin intermediul SUA, asa cum se intampla acum in proportie covarsitoare”, a declarat Valeriu Zgonea, potrivit sursei citate.

In cadrul discutiilor cu Andrew Scheer si membrii grupului parlamentar de prietenie cu Romania, partea canadiana s-a aratat deschisa continuarii cooperarii pentru intarirea securitatii si apararii, dar si in ceea ce priveste extinderea parteneriatelor in alte domenii, precum cel al energiei si al cercetarii.

In acest context, la initiativa lui Corneliu Chisu, deputat canadian de origine romana si presedintele Grupului de prietenie cu Romania din Parlamentul Canadei, impreuna cu omologul roman, Alexandru Fratean, a fost semnata Declaratia comuna cu privire la dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre forurile legislative din cele doua state.

“Semnarea Declaratiei Comune evidentiaza dorinta de intensificare a dialogului parlamentar, la nivel bilateral si in cadrul organismelor parlamentare internationale, precum si cu privire la obiective de interes comun, precum Acordul Economic si Comercial Cuprinzator UE-Canada”, a subliniat presedintele Camerei Deputatilor.

Totodata, delegatia parlamentara condusa de presedintele Camerei Deputatilor a efectuat o vizita la Consiliul National al Cercetarii din Canada, unde isi desfasoara activitatea multi romani.

“Astazi am regasit unul dintre cei mai de succes cercetatori din Canada. Bogdan Ciobanu, nascut in Romania si educat de scoala romaneasca. Este vicepresedintele executiv al Consiliului National al Cercetarii din Canada, institutie guvernamentala care lucreaza cu peste 10.000 de companii, are 3.600 de angajati si un buget de 1 miliard de dolari anual. Aici se dezvolta tehnologii inovatoare in domeniul medical, aeronautic, IT sau nuclear. O echipa puternica de cercetatori, printre care se regasesc si alti romani, dovedeste importanta cercetarii in obtinerea unor rezultate economice solide. Performantele acestor romani demonstreaza ca avem tineri valorosi, iar extinderea colaborarii dintre Canada si Romania in ceea ce priveste cercetarea si invatamantul universitar ar aduce beneficii de ambele parti”, a precizat Valeriu Zgonea.

Vizita se inscrie in demersurile sustinute ale presedintelui Camerei Deputatilor de dezvoltare a cooperarii interparlamentare, in conditiile in care Canada reprezinta un aliat important al Romaniei in cadrul NATO, un partener apropiat in cadrul organizatiilor internationale si, in contextul consolidarii relatiei Canada-UE, impartasim interese si obiective concrete in multiple domenii.

“Cooperarea la nivel interparlamentar intre Romania si Canada a cunoscut o crestere semnificativa. Canada a fost si este pentru romani un model de cultura civica si toleranta. Ne dorim promovarea dinamica si eficienta a proiectelor de colaborare in toate domeniile, iar cooperarea parlamentara reprezinta un instrument valoros pentru consolidarea si extinderea relatiei bilaterale”, a declarat Valeriu Zgonea la intrevederea cu Andrew Scheer, presedintele Camerei Comunelor.

Pe durata vizitei oficiale, delegatia parlamentara romana, din care fac parte deputatii Angel Tilvar (Grup PSD), Mircea Lubanovici (Grup PNL) si Stefan Burlacu (Grupul democrat si popular), are programate intrevederi cu presedintele Senatului canadian, Pierre Claude Nolin, presedintele Comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor, Dean Allison, presedintele Asociatiei Parlamentare Canada-Europa, David Tilson, precum si cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Ottawa.

Sursa foto: realitatea.net