Vantul cosmic generat de o gaura neagra uriasa poate schimba soarta unei intregi galaxii

Vantul cosmic generat de o gaura neagra uriasa poate schimba soarta unei intregi galaxii

O gaura neagra gigantica a generat o bula de vant cosmic atat de puternica incat poate schimba soarta unei intregi galaxii. Oamenii de stiinta au identificat, prin intermediul a doua telescoape cu raze X, o bula de vant cosmic care se propaga dinspre gaura neagra supermasiva aflata in centrul galaxiei PDS 456, conform unui material publicat de SPACE.com, citat de ziare.com. Astronomii au mai observat vantul cosmic si cu alte ocazii, aceasta este insa prima data cand el apare deplasandu-se dinspre centrul galactic in toate directiile, concomitent, generand o sfera al carei centru este gaura neagra.

Acest vant cosmic poate avea implicatii majore pentru viitorul galaxiei. In primul rand, imprastie o parte din materia ce urma sa fie inghitita de gaura neagra. In plus, vantul cosmic are si efectul de a incetini procesul de formare al stelelor in restul galaxiei.

Astrofizicienii sustin ca este posibil ca astfel de fenomene de vant cosmic sa aiba un rol important in evolutia formatiunilor galactice – ele ar putea genera “maturizarea” galaxiilor, trecerea lor din faza de tinerete, de hiperactivitate, la un stadiu mult mai calm.

Citeste si: NASA dezvaluie ce mananca astronautii trimisi in spatiu

Gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei PDS 456 devoreaza o cantitate colosala de materie – vizibila sub forma unui disc urias de gaze superfierbinti si praf care o inconjoara. Pe masura ce materia se apropie de centrul gaurii negre, se incalzeste foarte mult si incepe sa radieze lumina. Gaura neagra din centrul galaxiei PDS 456 devoreaza atat de multa materie incat radiatia emisa este mai stralucitoare decat orice stea din respectiva galaxie.

Astfel de galaxii tinere si foarte active sunt cunoscute sub denumirea de quasari – galaxii cu un nucleu extrem de luminos, in care se afla o gaura neagra supermasiva care se hraneste.

Acest studiu este bazat pe observatiile realizate cu ajutorul telescoapelor Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), apartinand NASA, si respectiv, XMM-Newton, apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA). Conform autorilor, fotonii emisi de materia superfierbinte care cade in gaura neagra imping gazul inconjurator si genereaza acest vant cosmic.

Citeste si: Ceasul Apocalipsei mai are 3 minute pana la fix! Oamenii de stiinta avertizeaza: Sfarsitul lumii pare mult mai aproape

“Am aflat ca vantul cosmic nu este doar o unda care se indreapta intr-o anumita directie. Este un curent care se indreapta dinspre gaura neagra in toate directiile. Iar cum acest vant cosmic formeaza o sfera cu centrul in gaura neagra, masa pe care o disloca si o poarta este mult mai mare decat daca ar fi fost vorba doar de o unda ingusta, indreptata intr-o anumita directie”, explica Emanuele Nardini, cercetator la Universitatea Keele din Staffordshire, Anglia.

Conform unui comunicat al NASA, galaxia PDS 456 “intretine un vant cosmic care poarta intr-o secunda o energie mai mare decat cea emisa de un trilion de sori”. Un astfel de uragan cosmic are capacitatea de a schimba complet structura galaxiei PDS 456.

In primul rand, acest vant cosmic trece prin discul ormat in jurul gaurii negre – din care se hraneste gaura neagra – si poate reduce semnificativ acest disc sau chiar sa-l imprastie complet. Odata ce nu va mai exista materie care sa cada in gaura neagra, fluxul de radiatii care a generat acest uragan cosmic va inceta la randul sau. Centrul quasarului isi va pierde treptat din stralucire, iar intreaga galaxie ar putea trece in stadiul de “maturitate”, devenind mai calma, asa cum este, spre exemplu, Calea Lactee.

Citeste si: SEMNAL MISTERIOS, DESCOPERIT DE CERCETATORI IN UNIVERS

“Cunoastem ca aproape in fiecare centru galactic se afla o gaura neagra supermasiva, insa majoritatea galaxiilor pe care le putem observa in prezent sunt mai linistite, nu prezinta semne de activitate. Trebuie sa cautam in trecutul indepartat explicatia pentru care aceste galaxii sunt calme acum”, a mai adaugat Emanuele Nardini.

Pe langa faptul ca imprastie materia adunata in jurul unei gauri negre active, vantul cosmic poate avea si efectul de a incetini procesul de nastere al unor noi stele intr-o galaxie. El poate trece prin asa-numitele “crese stelare”, zone din spatiu in care se afla aglomerari masive de gaz si praf cosmic din care se nasc noi stele, dispersand in spatiu acest material,

In galaxiile mature, asa cum este Calea Lactee, continua sa se nasca stele noi, dar nu intr-un ritm atat de rapid ca in cazul galaxiilor tinere.

Foto: space.com