Varice sau vene varicoase: care sunt cauzele și metodele de tratament naturiste

Principalele cauze ale venelor varicoase sunt: slabiciunea congenitala a tesutului conjunctiv, modificarile hormonale sau pozitia fortata prelungita in sezut sau in picioare. Afectiunea numita varice este mai mult decat o problema de ordin estetic. In cele mai grave si mai avansate stadii, poate duce la aparitia ulcerelor dureroase ale pielii daca nu este tratata la timp.

Cum functioneaza sistemul circulator

Acesta este o retea complexa de vase care traverseaza corpul uman. Acesta transporta oxigenul si nutrientii, precum si deseurile nocive din corpul nostru.

In sistemul vascular, inima pompeaza sangele bogat in oxigen catre artere si de acolo catre toate organele si tesuturile din corp. Atunci cand ne miscam, muschii gambei strang venele si forteaza sangele, impotriva gravitatiei, sa se deplaseze in directia opusa inimii. Pomparea sangelui, inapoi la inima, este sustinuta de activitatea valvelor din interiorul venelor noastre. Supapele permit sangelui sa circule doar intr-o singura directie, ceea ce impiedica sangele venos sa se intoarca in picioare (ceea ce se numeste reflux sanguin).

Astfel, daca supapele nu se inchid corect, sangele se intoarce in picioare. Bazinul venos de la nivelul picioarelor se umfla, din cauza presiunii crescute – apar venele varicoase.

Tratamentul varicelor prin metode naturiste

Astazi putem gasi un tratament natural varice variat. Aceste remedii naturopate sunt surpinzator de multe, cele mai efective fiind: ceai pentru varice, unguente, comprimate si extracte din plante.

Cu atat de multe ingrediente si tratamente pentru vene varicoase, este mai usor de ameliorat afectiunea venelor varicoase. Tratamentul naturist al venelor are ca scop, de obicei, imbunatatirea tonusului peretelui vaselor si accelerarea circulatiei sangelui prin vene.

Acesta este eficient in prevenirea venelor varicoase sau in stadiile lor initiale: anestezie la nivelul picioarelor, umflaturi la nivelul picioarelor si al partii inferioare a picioarelor la sfarsitul zilei, vene de paianjen, etc.

Din pacate, varicele se dezvolta in sistemul venos superficial si duc la complicatii precum inflamatii, vene varicoase, hemoragii si ulcere la nivelul picioarelor.

In plus fata de disfunctia valvei, alti factori afecteaza dezvoltarea venelor varicoase:

Venele varicoase sunt foarte frecvente la femeile insarcinate. Sistemul circulator al viitoarei mame are o perioada dificila. Pentru a asigura cantitatea necesara de nutrienti si oxigen pentru copil, natura a prevazut o crestere a circulatiei sangelui cu 20-30% in timpul sarcinii. Uterul in crestere comprima vasele pelviene, ceea ce ingreuneaza scurgerea normala a fluxului venos. Toate acestea impiedica functionarea sistemului venos si determina aparitia varicelor si a insuficientei venoase.

In cazul a 25% dintre pacienti, rudele apropiate au suferit sau sufera de o anumita forma a bolii. Acest lucru se datoreaza mostenirii unui anumit defect al tesutului conjunctiv, care este confirmat de asocierea frecventa a venelor varicoase cu hemoroizi, hernii ale peretelui abdominal anterior, picioare plate, scolioza si miopie progresiva.

In special, sarcinile statice prelungite asociate cu ridicarea de greutati mari sau cu statul in picioare sau asezat nemiscat (lipsa pomparii musculo-venoase) au un efect negativ.

Asocierea dintre obezitate si varicitate se explica mai degraba prin impiedicarea fluxului venos din cauza comprimarii vaselor de sange de catre volumele suplimentare de tesut adipos.

Pe masura ce imbatranim, peretele venos, precum si supapele venoase imbatranesc si devin slabe. Acestea isi pierd elasticitatea, ceea ce le face sa se intinda.

Ai grija de sistemul circulator cu remedii naturiste  si bucura-te de picioare frumoase si sanatoase!