VAROUFAKIS anticipase ca TSIPRAS VA CEDA, intr-un interviu acordat inaintea incheierii negocierilor Atena-Eurogrup

Fostul ministru grec de finante, YANIS VAROUFAKIS, a afirmat – intr-un interviu acordat revistei New Statesman inaintea acordului convenit duminica noaptea de premierul ALEXIS TSIPRAS cu ZONA EURO – ca EUROGRUPUL ESTE ESTE CONTROLAT ”TOTAL” de ministrul german de finante Wolfgang SCHAUBLE, adaugand ca nu ar fi surprins daca Tsipras VA CEDA LA NEGOCIERI, lucru ce pare ca s-a si intamplat, relateaza luni agentiile AFP si EFE.

CITESTE SI: ACORD pentru SALVAREA GRECIEI. Negocierile MARATON s-au incheiat

”Este o orchestra rafinata, in care SCHAUBLE ESTE DIRIJORUL”, astfel este caracterizat Eurogrupul de catre Varoufakis. ‘Totul se petrece in armonie. Uneori orchestra se dezarticuleaza, dar atunci el o uneste din nou si ii reda tonul’. Singurul care uneori nu este de acord intr-un mod ”FOARTE SUBTIL” este MINISTRUL FRANCEZ DE FINANTE, care insa in final ”se pliaza si accepta” si el linia oficiala, adauga fostul ministru grec.

Varoufakis mai sustine ca desi unii dintre ministri si reprezentanti ai institutiilor internationale, precum FMI, empatizau cu el in privat, la negocieri acceptau si ei versiunea oficiala pe care el nu o agrea.

Referindu-se la negocierile cu partenerii din zona euro, Varoufakis a criticat ceea ce a numit ”TOTALA LIPSA DE SCRUPULE DEMOCRATIC din partea celor care se declara aparatorii democratiei in Europa”. El mentioneaza ca atunci cand incerca sa prezinte un argument economic omologilor sai europeni, acestia nu se implicau si in final ramaneau la intelegerea stabilita inaintea reuniunii. Iar pozitia lui Schauble era: ”NU VOI NEGOCIA PROGRAMUL, a fost acceptat de guvernul anterior si nu vom accepta ca alegerile sa schimbe ceva”, mai spune fostul ministru grec.

CITESTE SI: Premierul francez Manuel VALLS: Acordul pentru SALVAREA GRECIEI arată că AXA FRANCO-GERMANA ESTE INDESTRUCTIBILA

Pe de alta parte, Varoufakis a declarat ca unele guverne ale tarilor europene foarte indatorate, pe care nu le numeste, au fost de la inceput ”INAMICI ENERGICI” AI GUVERNULUI TSIPRAS, pentru ca daca acesta din urma ar reusi sa obtina un acord bun cu creditorii internationali, respectivele guverne ar fi suferit prejudicii politice pe plan intern.

Fostul ministru grec de finante a recunoscut totodata ca se simte ”usurat” ca a parasit aceasta functie ce implica negocierea unei pozitii ”TOT MAI GREU DE APARAT”. De asemenea, a marturisit in premiera ca si-a dat demisia nu doar pentru ca nu era agreat de creditori, ci si pentru ca dupa referendumul de pe 5 iulie el dorea ca guvernul grec sa urmeze o linie dura la negocieri, pozitie respinsa de mai multi membri ai executivului de la Atena.

CITESTE SI: CRIZA in GRECIA: Guvernul TSIPRAS accepta REFORME RADICALE pentru salvarea tarii

Cat despre negocierile purtate de Tsipras duminica, Varoufakis a spus ca nu l-ar surprinde daca acesta ar accepta un acord prost. ”Pot sa inteleg ca simte ca are o obligatie fata de oamenii care il sprijina, care ne sprijina, sa nu permita ca aceasta tara sa se transforme intr-un stat falit”, astfel si-a explicat el acest sentiment marturisit inainte ca Tsipras sa incheie cu zona euro un acord prin care a facut CONCESII MAJORE.

Sursa foto: EPA