Varujan Vosganian, autorul romanului “Cartea soaptelor”, propus pentru premiul Nobel pentru literatura

Varujan Vosganian, autorul romanului "Cartea soaptelor", propus pentru premiul Nobel pentru literatura

Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe Varujan Vosganian, autorul romanului “Cartea soaptelor”, pentru premiul Nobel pentru literatura in 2015, se arata pe site-ul araratonline.com, periodic al Uniunii Armenilor din Romania. De asemenea, in 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) l-a propus pe Varujan Vosganian, alaturi de Mircea Cartarescu, Nicolae Breban si Norman Manea, pentru premiul Nobel pentru literatura.

Totodata, fragmente din romanul “Cartea soaptelor”, de Varujan Vosganian, traduse in 20 de limbi straine, vor fi citite in diverse orase din intreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean. Pe 21 aprilie, Festivalul International de Literatura de la Berlin si Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondiala a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol in urma (zi comemorata de acestia in data de 24 aprilie) in Imperiul Otoman. Initiativa este sustinuta de sute de oameni de cultura din intreaga lume, printre care Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak si multi altii, informeaza un comunicat transmis presei.

In cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de cateva dintre cele mai importante personalitati ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtand semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian si Hrant Dink.