VASILE ASTARASTOAE: DEFICITUL DE MEDICI din Romania a ajuns la aproximativ 40 la suta

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), VASILE ASTARASTOAE, a declarat, vineri, ca DEFICITUL DE MEDICI a ajuns in jur de 40-42 la suta si exista riscul ca Romania sa ajunga sa aiba “sectii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu” intrucat nu va mai avea cine sa lucreze.

“In acest moment DEFICITUL DE MEDICI din Romania a ajuns cam in jur de 40-42 la suta. In 1990, in Romania lucrau 57.000 de medici. La 1 iulie 2014, in Romania erau inscrisi in Colegiul Medicilor, cu drept de libera practica, 39.200 de medici. Am coborat sub pragul de 40.000 de medici. Deficitul major este in spitale. Daca in 2011 in spitale aveam angajati cu drept de libera practica 24.000 de medici, in acest moment avem 14.600 de medici”, a declarat VASILE ASTARASTOAE, citat de Mediafax.

El a adaugat ca din 2008 si pana in prezent au plecat sa lucreze in alte tari peste 15.000 de medici, numai in primele luni ale acestui an alegand aceasta solutie peste 1.200 de medici.

Citeste si: Romania, principalul “FURNIZOR” de DOCTORI pentru Germania

“S-a ajuns ca medicii romani sa reprezinte 60 la suta dintre medicii straini care lucreaza in Franta, iar in Germania sunt peste 4.000 de medici romani”, a mai spus spresedintele CMR.

El a precizat ca exista un deficit foarte mare la anumite specialitati, la ATI existand, de exemplu, doar 586 de medici fata de un necesar de 1.610, iar in cazul radioterapeutilor exista doar 38 in toata tara.

Intrebat ce se va intampla daca va continua migratia medicilor in acest ritm, el a raspuns ca se va ajunge ca in Romania ”sa existe sectii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu”.

“Observ care este viziunea tuturor partidelor politice. Viziunea este ca, daca eu investesc in spitale, am rezolvat problema. Nu este asa. Vom avea sectii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu. Vor veni pacientii, le vor vizita, vor spune ce frumos este si nu va avea cine sa lucreze”, a mai spus VASILE ASTARASTOAE.

De asemenea, intrebat care este cauza pentru care pleaca medicii din Romania, Astarastoae a raspuns ca principala cauza este pozitia medicului in societate, iar pe locul doi este salariul.

Citeste si: ASTARASTOAE: Romania a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregatirea MEDICILOR care lucreaza in UE

“Nu-i oferi nimic aici. Nu-i oferi decat salarii de mizerie, in ultimul timp dosare penale si tu il obligi sa ramana aici (…). Principala cauza pentru care pleaca este pozitia medicului in societate si realizarea carierei profesionale, dupa care pe locul doi este salariul”, a mai spus seful Colegiului Medicilor din Romania.

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania s-a intrunit, vineri, la Alba Iulia, iar membrii acestuia au dezbatut problemele din sistemul de sanatate. Potrivit reprezentantilor CMR, printre problemele abordate s-au aflat lipsa medicilor determinata mai ales de plecarea acestora in strainatate, finantarea insuficienta a sanatatii si “legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare”.