Vasile Astarastoae: Peste 20.000 de medici romani lucreaza in strainatate

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), a dezvaluit faptul ca peste 20.000 de medici romani lucreaza si salveaza vieti departe de tara, in conditiile in care statul nostru a investit aproape 230 de milioane de euro pentru pregatirea lor.

Vasile Astarastoae, presedintele CMR, a declarat intr-o conferinta de presa ca peste 20.000 de medici romani ii salveaza pe straini, in loc sa isi exercite meseria in tara lor. Declaratia a fost facuta de Astarastoae la intalnirea Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM) care a fost gazduita, in acest an, de Romania.

“Pentru formarea unui medic pe o perioada de sase ani statul roman cheltuie 30.000 de lei, iar pentru specializare, 21.000 de lei, adica aproximativ 11.300 de euro in total. Criza a accentuat rata de emigrare, astfel ca in sase ani au plecat peste 20.000 de specialisti. Un calcul simplu arata ca in tot acest timp statul a pierdut peste 226 milioane de euro” a declarat Vasile Astarastoae.

Exodul medicilor romani a inceput in 2007, din cauza conditiilor de lucru si a salariilor mizere oferite de statul roman, mai mult de jumatate aflandu-se pe statele de plata ale spitalelor publice franceze. Dintre acestia majoritatea sunt femei sub 40 de ani.

Sursa foto: pesurse.ro