VASILE BLAGA dezvaluie planurile GUVERNULUI in legatura cu VOTUL prin CORESPONDENTA

Copresedintele PNL Vasile Blaga a afirmat, joi, dupa discutiile pe care conducerea partidului le-a avut cu ministrul pentru diaspora, ca ordonanta de urgenta a Guvernului de modificare a legii privind votul prin corespondenta prevede ca romanii din diaspora vor putea vota pe liste suplimentare oriunde, nu doar la misiunile diplomatice, informeaza News.ro.

In plus, se va realiza o lista cu sectii de vot ce vor putea fi amenajate in afara ambasadelor, consulatelor si sediilor ICR, a mai spus Blaga. Acesta a afirmat, in urma discutiei cu ministrul Maria Ligor, ca ordonanta de urgenta va intra in dezbatere publica in data de 15 august. “Ordonanta de urgenta va permite inregistrarea online a celor care doresc sa voteze in diaspora”, a spus Blaga.

CITESTE SI: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: SOLICITARE EXPRESA A ROMANILOR DIN DIASPORA PENTRU IOHANNIS

El a precizat ca Ministerul de Externe va propune Autoritatii Electorale Permanente o lista cu sectii de votare, acolo unde la toate scrutinurile parlamentare s-au prezentat romani la urne. De asemenea, o alta modificare fata de legea initiala este ca pe listele suplimentare vor putea vota romanii din afara oriunde vor fi amenajate sectii de votare, nu doar la misiunile diplomatice.

Copresedintele PNL a mentionat ca OUG va fi adoptata de Guvern cel mai probabil la inceputul sesiunii parlamentare, pentru a fi transmisa Parlamentului cand acesta isi reia activitatea. Vasile Blaga a mai spus ca ministrul Maria Ligor le-a transmis libralilor ca la 1 august s-a triplat numarul de romani care s-au inregistrat in Registrul electoral pentru alegerile parlamentare.

Copresedintele PNL a mai afirmat ca din discutiile cu ministrul Ligor a reiesit ca anul acesta numarul romanilor din Diaspora care s-au inscris in Registrul Electoral pana la 1 august “s-a dublat, aproape s-a triplat”. Pana la 1 august 2016, au fost validate doar 4.616 cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Sursa foto: pnl