VASILE BLAGA: OUG de deblocare a activitatii autoritatilor publice locale il face inapoi pe PREFECT padisah

Copresedintele PNL VASILE BLAGA a apreciat, vineri, la Vaslui, ca recenta Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru deblocarea activitatii unor autoritati publice locale “il face inapoi pe prefect padisah” si a explicat in context ca, prin noua reglementare, prefectul este “cel care stabileste cine este ordonatorul de credite, modul in care se fac platile, si nu cei alesi”.

“Noi i-am cerut premierului sa respecte dreptul romanilor de a se pronunta prin vot si a-si alege, acolo unde este cazul, primari, consilii locale, presedinti de consilii judetene. Imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, domnul Ponta a spus ca a inteles mesajul romanilor, dar, dupa ce a venit din Dubai, nu i-a mai lasat pe romani sa voteze. S-a ajuns in situatii absolut incredibile, in 2015, in Romania, in care exista anumite localitati, unele dintre ele municipii importante, in care nu exista nici primar, nici consiliu local, nici secretar si nu mai are nici cine semna statele de plata pentru salarizarea oamenilor. Si, atunci, a venit cu o ordonanta de urgenta prin care il face inapoi pe prefect padisah. Adica, domnul prefect este cel care stabileste cine este ordonatorul de credite, modul in care se fac platile, si nu cei alesi”, a declarat VASILE BLAGA, intr-o conferinta de presa.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU: POLITIZAREA INVATAMANTULUI ESTE UN VIRUS DE CARE TREBUIE SA SCAPAM

VASILE BLAGA a mai precizat ca aceasta ordonanta a Guvernului Ponta este nedemocratica.

“Intrebam si noi: ce legatura are asta cu democratia anului 2015? Nu putem sa-i cerem nimic acestui om, care are o singura grija, aceea de a sta agatat la putere cat mai mult cu putinta, facand foarte mult rau acestei tari, in conditiile in care nu s-a mai vazut, intr-un stat democratic, ca un om aflat in situatia lui sa se agate de scaun”, a mai spus VASILE BLAGA.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care prevede, intre altele, un set de reglementari ce permit deblocarea activitatii unor autoritati publice locale, a informat un comunicat al Executivului remis Agerpres.

“Este vorba despre localitati in care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu isi poate exercita atributiile (ca urmare a incetarii mandatului, a suspendarii mandatului sau a dispunerii de masuri preventive), fie ambele situatii simultan”, a precizat, miercuri, Guvernul, mentionand ca in aceste localitati nu mai este posibila, conform legislatiei in vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autoritatii publice locale.

Astfel, autoritatile respective sunt in imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificari ale bugetului local, de a stabili in termenul legal (pana la 10 noiembrie a.c) nivelul impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016, de a emite autorizatiile de constructie, de a acorda unele drepturi sociale, respectiv de asistenta sociala, protectia copilului, ajutoare pentru incalzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situatii, ordonanta prevede ca “drepturile de asistenta sociala (alocatie, masuri de protectie sociala, ajutoare pentru incalzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale sau de persoana numita de prefect in acest sens, in situatia in care primarul nu isi poate exercita atributiile”.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU SI VASILE BLAGA ACUZA ADMINISTRATIA PSD DE LIPSA DE INTERES FATA DE PROBLEMELE DIN JUDETUL VASLUI

In cazul dizolvarii consiliului local, actul normativ prevede posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanti, iar in situatia majorarii sau diminuarii bugetului local cu sume de la bugetul de stat, ordonanta permite posibilitatea ca prefectul sa desemneze o persoana care sa preia calitatea de ordonator principal de credite si care sa aiba dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administratiei Judetene a Finantelor Publice.

In ceea ce priveste nivelul impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016, actul normativ prevede posibilitatea “aprobarii lor prin dispozitie a primarului, in cazul in care consiliul local este dizolvat, sau — daca nici primarul nu-si poate exercita atributiile — prin decizie aprobata de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale (sau de catre persoana desemnata sa preia calitatea de ordonator principal de credite)”.

Sursa foto: adevarul