VASILE CIURCHEA: Sistemul CARDURILOR DE SANATATE nu a fost BLOCAT, a fost doar o INTARZIERE

Presedinte CNAS, VASILE CIURCHEA, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca cei care nu au inca un CARD DE SANATATE, vor beneficia de servicii medicale.

De asemenea, presedintele CNAS a mai adaugat ca sistemul nu a fost BLOCAT luni si nici nu va fi blocat si ca “a fost doar o intarziere”.

“Sistemul nu a fost blocat, a fost o intarziere in raspuns, dar in niciun caz nu a fost blocat. Niciodata nu am spus ca totul este perfect. Sunt mai mult de sase luni de zile, de cate ori am avut ocazia in acest timp am spus ca cardul trebuie folosit. Am ajuns la un moment cand nu mai merge si asa si trebuie sa folosim cardurile. Va fi o perioada in care sistemul raspunde mai incet, furnizorii sunt nervosi, pacientii la fel sunt nervosi, dar serviciile se primesc si lucrurile vor intra in normal intr-un timp scurt. La fel s-a intamplat cand a fost introdusa reteta medicala. La fel ca si dumneavoastra, am fost interesati de raspunsul sistemului, dar cu cat folosesc mai multi cardul in aceasta perioada, cu atat vedem mai bine raspunsul. “Multe dintre lucrurile care au fost transmise au fost spuse usor denaturat sau probabil ca nu s-a inteles”, a spus VASILE CIURCHEA.

Citeste si: CNAS a primit peste 70 de SESIZARI privind functionarea CARDULUI DE SANATATE

“Incepand cu 1 mai instrumentul de valiare a serviciilor medicale este cardul. Daca este cineva care nu a intrat in posesia cardului, acesta va beneficia fara grija de sevicii medicale”, a mai adaugat presedintele CNAS.

Totodata, VASILE CIURCHEA a aratat ca serviciile oferite fara card sunt monitorizate. “Acel cetatean care apare in sistem ca avand cardul emis, are dreptul la servicii medicale, iar celui care acorda asistenta medicala ii este decontata valoarea. Serviciile acordate fara card sunt monitorizate si este normal sa fie asa, pentru ca si acest numar mic de carduri care nu a ajuns la cetateni sa ajunga cat mai repede”, a spus VASILE CIURCHEA, care a mai precizat ca copiii nu au nevoie de card.

VASILE CIURCHEA a mai afirmat ca in momentul in care o reteta a fost prescrisa de un prescriptor si ea apare in sistem, inseamna ca a indeplinit toate conditiile pentru a fi emisa.

VASILE CIURCHEA a mai declarat ca intr-un timp “extrem de scurt” isi vor primi CARDURILE DE SANATATE si asiguratii Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ).

“Stiind ca OPSNAJ are asigurati in toata tara, cardurile pentru asiguratii din tara le vom da la casele judetene tocmai pentru a scurta drumul asiguratilor si a ajunge cat mai repede in posesia lor. Ii asigur pe asiguratii OPSNAJ ca isi vor primi cardurile intr-un timp extrem de scurt”, a precizat Ciurchea.

Presedintele CNAS a mai anuntat ca vor fi aplicate sanctiuni care ar putea merge pana la intreruperea contractului in cazul furnizorilor ce nu acorda servicii medicale asiguratilor care nu au intrat inca in posesia cardului de sanatate.

Citeste si: NICOLAE BANICIOIU: TOTI FURNIZORII de servicii medicale trebuie sa acorde pacientilor ASISTENTA si MEDICAMENTE

“Ne gandim si la sanctiuni pentru furnizorii de servicii medicale care refuza pacientii. Avem sanctiuni sub forma de avertismente, penalizari in diverse procente, dar vom veni si cu sanctiuni mult mai drastice, cum ar fi intreruperea contractului. Nu se poate ca noi sa oferim toate conditiile si sa trimiti pacientii spunandu-le ca nu iti acord serviciul pentru ca nu ai card. Am facut controale, nu le fac publice, dar o sa vina si acel moment, nu vreau sa agit spiritele mai mult decat sunt. Urmeaza sa se dea sanctiuni”, a spus VASILE CIURCHEA.

La randul sau, Radu Tibichi, director in cadrul CNAS, a aratat ca in toate contractele incheiate cu furnizorii de servicii medicale sunt stipulate clauze foarte clare conform carora respectarea actelor normative incidente sistemului de sanatate in vigoare este obligatorie.

El a adaugat ca sanctiunile sunt graduale, incepand cu avertisment, apoi cu aplicarea unei penalitatii de 5 la suta din valoarea contractului cu Casa, care ulterior creste la 10-15 la suta.

Cea mai drastica sanctiune este rezilierea de catre CNAS a contractului cu furnizorul de servicii medicale.

“Este adevarat ca in acest zile multi dintre furnizorii de servicii medicale care au fost probabil plecati din localitate nu s-au informat suficient. Chiar daca noi am asigurat permanenta si in zilele de 1 si 2 mai s-a lucrat la casele de asigurari si s-au eliberat cardurile de sanatate iar presedintii caselor de asigurari judetene au informat toti furnizorii despre prevederile acestui ordin, au fost inregistrate situatii in care unii nu au stiut de acest modificari. Acele situatii au fost rezolvate si solutionate punctual”, a afirmat Tibichi.

Sursa foto: evz.ro