VASILE CIURCHEA: Va trebui sa ne gandim la o CONTRIBUTIE CAT DE MICA a pacientului la medicamente

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), VASILE CIURCHEA, afirma ca autoritatile trebuie sa se gandeasca, in timp, si la o CONTRIBUTIE a pacientului la medicamente”, care sa il responsabilizeze si sa il faca sa simta ca ”un serviciu medical nu este suta la suta gratuit”.

Presedintele CNAS, VASILE CIURCHEA, a declarat, joi, la prima editie a Conferintei Nationale de Farmaeconomie si Management Sanitar de la Targu Mures, unde a sustinut tema “Strategia de finantare a cheltuielilor de medicamente in Romania”, ca pacientul trebuie sa fie extrem de bine informat si sa se gandeasca “cat isi poate permite sa contribuie” si sa inteleaga ca, daca un medicament este generic, nu inseamna automat ca este prost.

“Chiar nu sunt de acord cu formula «asta-i medicament generic, produs in Romania si e prost». Nu e adevarat! Substanta activa este aceeasi si in original, si in generic. Sigur ca pacientul de regula ia de bun ce-i spune medicul, cand ajunge la farmacie, farmacista ii spune «stii, am unul putin mai bun, e mai original». Deja isi pune intrebarea: fac ce spune medicul sau ce spune farmacista? In piata, lumea comenteaza ca farmacista este interesata sa vanda medicamentul cel mai scump, ca e mai profitabil. Sigur, farmacia e o societate comerciala, pana la urma, si inteleg si acest aspect. Personal, nu cred ca acesta este motivul principal. Dar sunt situatii si situatii, depinde de interpretare. Din punctul meu de vedere, pacientul ar trebui sa fie extrem de bine informat si sa isi aleaga in functie de posibilitate”, a declarat Ciurchea, citat de Mediafax.

Citeste si: MS si CNAS au inceput CONTROALELE in FARMACII

Presedintele CNAS a adaugat, in acest context, ca autoritatile trebuie sa se gandeasca, in timp, si la o CONTRIBUTIE a pacientului, care sa il responsabilizeze si sa il faca sa simta “ca un serviciu medical nu este suta la suta gratuit”.

“Trebuie sa impartim riscul financiar, in asa fel incat fiecare sa simta ca un serviciu medical nu este suta la suta gratuit. Nici nu cred ca ne putem permite tot timpul sa dam totul gratis. (…) Nu stiu, o suma cat de mica, legata de fiecare reteta, ar mai disciplina un pic piata sau dorinta. E adevarat ca sunt oameni care nu-si permit nici acea suma mica. Va trebui sa vedem, pana la urma, sa fie cat mai aproape de realitate”, a spus Ciurchea.

El a raspuns si unor intrebari ale specialistilor prezenti in sala, care au sustinut ca, spre exemplu, introducerea unor niveluri de compensare diferite pentru medicamente ar putea reprezenta o solutie.

Citeste si: Guvernul a aprobat MAJORAREA cu 100 de lei a SALARIILOR personalului medical

“Am discutat de ceva vreme de o alta compensare – de 20, de 30 (la suta – n.r), in asa fel incat sa nu luam toata posibilitatea omului, sa-i lasam ceva: «Uite, nu-ti mai dau medicamentul acesta total gratuit, trebuie sa si contribui putin, dar ai posibilitatea sa il iei». Acuma, sigur ca putem introduce un alt nivel de compensare, dar depinde foarte mult si de prescriptor, depinde foarte mult de cum gestioneaza medicul acest nivel de compensare. Daca zice: «lasa-l pe acesta, ca e doar 20 la suta, hai ca iti gasesc ceva din grupa 50-90 (compensat 50-90 la suta – n.r.) sau alta», atunci economia nu e foarte mare”, a spus Ciurchea.

Acesta a aratat ca a existat o discutie legata de o problema semnalata de medici, ca, in unele cazuri, in momentul in care un produs nou apare pe piata, pretul acestuia e compensat prin raportare la un alt produs de pe lista de medicamente, care insa nu e pe piata.

“Am discutat si aspectul acesta, nu numai acum, ci si cu timp in urma – sa gasim o limita de timp. OK, nu l-ai adus, nu stiu, sase luni, un an, atunci automat sa fie scos de pe lista. Pentru ca sunt produse care au intrat pe lista doar ca sa blocheze un altul. Nu face bine, in mintea mea, nimanui. De ce unul este scos dupa niste ani, nu inteleg. Dar eu insist sa fie scos dupa un anume timp”, a afirmat VASILE CIURCHEA.

Chestionat cu privire la posibilitatea largirii bazei de contributie pentru sanatate, astfel incat sa se colecteze mai multe fonduri, Ciurchea a raspuns ca pentru CNAS ar fi important sa nu existe nicio categorie pentru care sa nu se plateasca contributie.

“Cine o plateste, e mai putin important. Nu ca sunt de acord, mi-o doresc”, a adaugat presedintele CNAS.

Sursa foto: exploremedicinetv.ro