Vei avea noroc tot anul! Ce trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, până de Bobotează

Anul Nou vine cu o serie de superstiții și obiceiuri care trebuie respectate până de Bobotează, pentru a avea noroc pe tot parcursul anului acesta. Astfel că, începând cu 2 ianuarie trebuie să ții cont de cele mai importante tradiții.

Ce să faci, ca să ai noroc tot anul 2020

Între 2 ianuarie și 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Părintele, care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul. După ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari.

În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se spune că se deschid cerurile. În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul. De altfel, sunt mai multe superstiții de Bobotează.

În noaptea de Bobotează fetele își visează ursitul

În această zi, există superstiţia că dacă fetele se duc la rău înainte de ivirea zorilor, se băgă în apă şi pun apa în cap de nouă ori, descântând:

„Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori. Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul.

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi. Cel el care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării. Era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruceLa Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce.

Tradiții de Bobotează

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva. Ele duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea.

Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, potrivit Mediafax.

Sursa foto: adevarul