Venitul anual al mafiei il depaseste pe cel al Uniunii Europene

Cifra de afaceri combinata a grupurilor care alcatuiesc mafia italiana a depasit in prezent bugetul Uniunii Europene, in contextul in care mafia si-a intins tentaculele in strainatate, a avertizat un responsabil italian, relateaza Agerpres, care citeaza The Independent.

Potrivit lui Giovanni Brauzzi, director pentru politici de securitate in cadrul Ministerul italian de Externe, venitul anual al mafiei a depasit 200 de miliarde de euro, prin comparatie cu cheltuielile totale, in valoare de 140 de miliarde de euro, ale UE.

In cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles, Brauzzi a subliniat, de asemenea, dimensiunea internationala a grupurilor de crima organizata din Italia, care includ Cosa Nostra (Sicilia), “Ndrangheta (Calabria) si Camorra (din zona Napoli). “Ei investesc doar 10 la suta din acest buget in Italia, iar restul in tari din Europa si din in alta parte. Au prieteni buni peste tot”, a explicat responsabilul italian.

De asemenea, crima organizata s-a infiltrat in “cele mai importante companii care activeaza in sectorul tranzactiilor financiare”, a subliniat el. “Coruptia este cel mai simplu mod de a face afaceri in cadrul lor”, a adaugat Brauzzi.

Citeste si: Papa Francisc se razboieste cu mafia italiana: Ori va caiti, ori veti sfarsi in iad!

Declaratiile sale survin in contextul in care partidul de centru-dreapta Forza Italia, condus fostul premier Silvio Berlusconi, a fost acuzat in aceasta saptamâna de incercarea de a obstructiona un proiect de lege care viza impiedicarea mafiei de a vinde voturi politicienilor corupti in sudul Italiei.

Proiectul, care a trecut deja prin Senat, doreste sa faca din fraudarea alegerilor in complicitate cu mafia o infractiune, insa risca sa fie “sufocat” de cele circa 1.000 de amendamente depuse de parlamentarii de la Forza Italia.

Cea mai recenta estimare a veniturilor mafiei este in crestere cu 42 la suta fata de cifra oferita pentru 2012 de asociatia antreprenorilor italieni Confesercenti, potrivit careia, in anul mentionat, mafia ar fi avut o cifra de afaceri anuala de 140 de miliarde de euro.

Sursa foto: www.ekonomia-ks.com