Venus și Jupiter apropiate și vizibile cu ochiul liber

Pasionații de astronomie vor avea parte de un spectacol special pe cer la începutul săptămânii viitoare. Planetele Venus și Jupiter vor fi vizibile fără binoclu sau telescop, ci doar cu ochiul liber.

Venus și Jupier vor fi vizibile deasupra orizontului spre sud-est, luni, 13 noiembrie. Dacă cerul nu va fi acoperit de nori, cele două planete vor fi foarte strălucitoare, notează Mirror. Cel mai bun moment pentru a le observă va fi cu 40 de minute înainte de răsăritul soarelui.

O astfel de apropiere între Venus și Jupier are loc o dată la 398,88 zile. De data asta, cele două planete vor fi la o distanță de 16 arc-minute (arc-minutul este a saizecea parte dintr-un grad), ceea ce este un fenomen rar.

In următorii 100 de ani Venus și Jupiter vor fi la o distanță de 21 de arc-minute de doar 24 de ori. Fenomene de acest gen vor mai avea loc pe 28 noiembrie, când Mercur și Saturn vor fi la trei grade una de cealaltă. Tot Mercur se va apropia de Saturn și pe 6 decembrie și de Venus pe 15 decembrie. În ziua de Crăciun, Venus va fi la aproximativ un grad distanță de Saturn, notează aceeași sursa.

Sursa traducere: ziare.com