VERDICT CNCD: Este DISCRIMINARE modul in care Guvernul Ponta i-a dat gratuit Episcopiei Covasnei si Harghitei complexul Hotelier Bradul

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera discriminatorii motivele pentru care Guvernul Ponta i-a dat gratuit Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, in folosinta, complexul Hotelier Bradul din Covasna. “Biserica Ortodoxa Romana, ca orice alt cult recunoscut de lege, este autonoma fata de stat, statul avand obligatia de a ramane neutru fata de acest cult, de a nu-l favoriza si de a nu-i acorda privilegii”, avertizeaza CNCD.

De precizat ca peste 20 de persoane au depus plangere la CNCD sesizand faptul ca Guvernul Ponta a discriminat minoritatea maghiara, pe criteriu religios, printr-o ordonanta de urgenta care atribuie Episcopiei Ortdoxe Romane a Covasnei si Harghitei complexul Hotelier Bradul din Covasna.

Potrivit CNCD, “practica de a acorda spre folosinta bunuri imobile in mod exclusiv unui singur cult, si nu altor culte, in mod proportional, daca exista cereri in acest sens, reprezinta discriminare”.

Guvernul Ponta a acordat gratuit Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei, prin Ordonanta de Urgenta nr. 114 din decembrie 2013, complexul hotelier “Bradul” spre folosinta. Potrivit OUG, imobilul a trecut din domeniul privat al statului si din administrarea Regiei Autonome “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS), in domeniul privat al statului si administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Covasnei si Harghitei.

Disputa intre doi candidati: SZILAGY il acuza de DISCRIMINARE pe FUNAR

Imobilul “Complex hotelier ‘Bradul’ este compus din cladire-anexa, bucatarie, restaurant, terasa, corpuri de cazare, mofeta, baza de tratament, spalatorie, rampa, teren de sport, parc amenajat si pasune, in suprafata totala de 22763 mp – Carte funciara nr. 26934 Casa izvor apa minerala si pasune, suprafata 35 mp – Carte funciara nr. 26930 Valoare de inventar constructie: 9.517.036,74 lei Valoare de inventar teren: 984.805,21 lei”, potrivit ordonantei de urgenta.

Guvernul a sustinut in preambulul OUG ca a luat decizia de a da acest complex spre folosinta gratuita a Episcopiei “luandu-se in considerare imperativul sprijinirii activitatii Bisericii Ortodoxe Romane, institutie fundamentala a statului roman, cu un rol esential in apararea identitatii nationale a poporului roman” si “avand in vedere faptul ca neadoptarea masurilor propuse prin prezenta ordonanta de urgenta va genera efecte negative, concretizate in neindeplinirea rolului si functiilor unor institutii de baza ale statului roman”.

Acum, CNCD sustine ca “dreptul atins este dreptul de a folosi respectivele bunuri imobile, dar si libertatea religioasa, care include dreptul la un tratament egal al cultelor”.

In punctul de vedere emis, Colegiul director al CNCD arata ca se poate invoca inclusiv dreptul la demnitate, garatat de Constitutia Romaniei la articolul 1, aliniatul 3. CNCD invoca si articolul 15 al Ordonantei nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, potrivit caruia: “Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, […] acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia”.

CNCD mai arata ca “a afirma despre Biserica Ortodoxa Romana ca este o institutie fundamentala a statului roman care are un rol esential in apararea identitatii nationale a poporului roman, prin urmare trebuie sa i se atribuie anumite bunuri mobile de urgenta, intrucat ‘neadoptarea masurilor propuse prin prezenta ordonanta de urgenta va genera efecte negative, concretizate in neindeplinirea rolului si functiilor unor institutii de baza ale statului roman’, este un comportament manifestat in public care creeaza o atmosfera ostila fata de persoanele de alta religie decat cea ortodoxa romana”.

“In consecinta, consideram ca preambulul OUG nr. 114/2013 contine elemente discriminatorii, ce contravin prevederilor OG nr. 137/2000; totodata si practica de a acorda spre folosinta bunuri imobile in mod exclusiv unui singur cult, si nu altor culte, in mod proportional, daca exista cereri in acest sens, reprezinta discriminare (…) Pentru a evita discriminarea, imobilele in cauza, aflate in proprietatea Secretariatului de Stat pentru Culte, ar trebui oferite nu spre utilizarea exclusiva de catre un singur cult, ci spre utilizarea alternativa a tuturor cultelor recunoscute de lege”, mai precizeaza CNCD.