VESTE BUNA pentru bucuresteni: PMB a aprobat un imprumut de 248 de milioane de lei pentru RADET

Primaria Capitalei va cere un imprumut de 248 milioane de lei de la Ministerul de Finante, care ar urma sa fie alocati pentru cheltuielile curente privind asigurarea furnizarii energiei termice in sezonul rece, consilierii generali aproband luni proiectul.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de hotarare privind contractarea de la Ministerul Finantelor Publice a unui imprumut din venitul de privatizare, in conformitate cu OUG 45/2015.

Proiectul prevede contractarea unui imprumut in valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu dobanda ROBOR plus 3%, care ar trebui achitat in maximum 20 de ani. Scopul acestui imprumut este finantarea cheltuielilor curente pentru asigurarea caldurii in Capitala in sezonul rece 2015-2016.

CITESTE SI: STEFANEL MARIN DAN: RADET nu mai are autorizatie din partea ANRSC

Potrivit documentului aprobat de CGMB, datoria ar urma sa fie asigurata integral din bugetul local al municipiului Bucuresti.

“Mentionam ca prevederile exprese ale OUG 46/2015 art. 4 alin. 3 de asumare integrala a responsabilitatii utilizarii imprumutului in scopul pentru care a fost contractat, trebuie corelate in interesul aplicarii Hotararii cu existenta si functionarea contului ESCROW unde municipiul Bucuresti este obligat sa faca toate platile catre RADET”, se arata in documentul aprobat.

Inainte de votul consilierilor generali presedintele consiliului de administratie al RADET Gabriel Dumitrascu a precizat ca acest imprumt constituie 50% din rezolvarea problemei RADET.

“Se rezolva 50% pentru ca pentru a introduce suma in circuitul financiar va fi nevoie de o rectificare bugetara dar si de aprobarea bugetului RADET pe 2015”, a explicat Dumitrascu.

Unul dintre consilierii generali, Giugulea Mihai, a precizat ca o parte dintre problemele RADET ar fi cauzate si de catre ELCEN, iar o atentie mai sporita acolo ar ajuta sa se stabileasca “care sunt firmele care capuseaza ELCEN” precizand ca cineva le acopera.

Acesta a mai spus ca primarul Capitalei ar trebui sa mearga imediat dupa instaurarea noului Guvern sa ii ceara premierului fuziunea RADET cu ELCEN, adaugand ca orice intarziere in finalizarea memorandului care prevede acest lucru “este un sabotaj la adresa cetatenilor”.

Proiectul de hotarare a fost votat dupa adoptarea unui amendament prin care a fost introdus inca un articol care prevede ca drepturile si obligatiile partilor trebuie sa se stabileasca printr-o conventie de imprumut.

CITESTE SI: Ministrul Energiei, ANDREI GEREA, ii cere DEMISIA presedintelui CA RADET, GABRIEL DUMITRASCU

Proiectul a fost aprobat cu 37 de voturi “pentru”, o abtinere si niciun vot “impotriva”.

La finalul sedintei CGMB primarul interimar STEFANEL MARIN DAN a precizat ca in cursul zilei de marti urmeaza sa fie trimisa solicitarea primariei catre Ministerul de Finante si teoretic ar trebui ca la inceputul lunii decembrie ministerul sa comunice suma pe care o va acorda ca imprumut primariei.

 Sursa foto: antena3