VESTE buna pentru DETINUTI! Incep ELIBERARILE din PENITENCIARE

Incepand de joi vor iesi din inchisoare primele persoane care beneficiaza de legea prin care detinutiilor incarcerati in conditii inumane li se reduce din pedeapsa, a anuntat miercuri ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza jurnalistii de la Ziare.com.

“Maine intra in vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate in penitenciar in conditii necorespunzatoare detinutul are beneficiul unui numar de sase zile care se considera efectiv executate”, a declarat Toader.

Ministrul a precizat ca penitenciarele sunt pregatite si s-au facut toate calculele pentru a vedea cine beneficiaza de aceasta lege. “Comisiile din penitenciare sunt pregatite, au facut toate calculele pentru a vedea care dintre detinuti beneficiaza direct de punerea in libertate, iar maine (joi – n. red.) vor fi detinuti care vor fi pusi in libertate, dupa care tot prin intrarea in vigoare a legii foarte multi detinuti vor dobandi beneficiul de a solicita liberare conditionata”, a mai declarat Tudorel Toader.

De asemenea, potrivit ministrului, in ultima vreme numarul persoanelor care au iesit din penitenciare l-a depasit pe cel al celor care au intrat. “Dinamica populatiei penitenciare din ultima vreme este una favorabila, numarul de intrari este mai mic decat numarul de iesiri”, a declarat Toader.

Legea prin care detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate a fost promulgata in 14 iulie de presedintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost contestat de Opozitie la CCR, insa judecatorii au decis, pe 5 iulie, ca actul este constitutional. 51 de deputati PNL si USR reclamasera atunci la CCR ca modificarile sunt neconstitutionale si transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Sursa foto: libertatea