Veste excelenta pentru soferi: PRETURILE CARBURANTILOR au scazut sub 5 lei pe litru

BENZINA SI MOTORINA AU COBORAT SUB 5 LEI PE LITRU in mai multe benzinarii din Romania, iar specialistii se asteapta ca preturile sa scada. Ieftinirea vine dupa PRABUSIREA COTATIILOR LA TITEI pe pietele internationale, de la 100 la 40 de dolari pe baril in doar un an. Chiar si asa, tot suntem departe de preturile carburantilor din tari ai caror cetateni castiga mult mai bine, relateaza Digi24.

Cea mai mare companie petroliera de pe piata romaneasca a redus in ultimele cinci zile preturile la carburanti: cu 22 de bani pentru benzina si cu 16 bani pentru motorina. Preturile sunt acum sub 5 lei pe litru in aproape 90 de statii de alimentare din tara.

Tendinta de ieftinire a carburantilor va continua si in urmatoarele luni, pentru ca scaderea cotatiei barilului de petrol nu a fost transmisa inca in totalitate preturilor de la pompa.

„Intr-o luna-doua, probabil in jur de 5%, dar nu mai mult de atat. Sa nu uitam ca petrolul coboara de la 100 dolari pe baril, in vara anului tercut, la sub 38 ieri. Or, lucrul acesta nu s-a vazut semnificativ pe piata romaneasca pana acum”, spune brokerul Mihai Nichisoiu.

Chiar si dupa ieftinirile din ultima vreme, exista tari in care BENZINA este in continuare mai ieftina. In topul european, Romania este abia pe locul 8. In ceea ce priveste MOTORINA, cel mai vandut sortiment de carburant din Romania, situatia este si mai rea. Romania este doar la jumatatea clasamentului europen al preturilor. Motorina de la noi este mai scumpa decat in tari mult mai dezvoltate si cu salarii mai mari, precum Spania, Franta si chiar Germania.

CITESTE SI: TEODOROVICI ANUNTA CA FORMA FINALA A CODULUI FISCAL VA FI DISCUTATA JOI, LA O INTALNIRE A LIDERILOR POLITICI

Mai mult de jumatate din pretul de la pompa al carburantilor merge in buzunarul statului, sub forma de ACCIZE SI TVA. In noul Cod fiscal votat deja de parlamentari, supraacciza la carburanti, care ar urma sa ieftineasca benzina si motorina cu peste 40 de bani pe litru, urma sa fie eliminata de la 1 ianuarie. Totusi, potrivit ultimelor intelegeri, ieftinirea va fi amanata cu un an.

Sursa foto: ziuaconstanta