VESTE PROASTA pentru ROMANII din STRAINATATE: ANAF-ul le-a pus GAND RAU! REACTIA DIASPOREI

Romanii care muncesc in afara tarii risca sanctiuni din partea autoritatii fiscale din Romania. Cei care nu au declarat ca platesc taxe si impozite in strainatate pot fi amendati in tara, potrivit unei ordonante publicate recent. Masura, insa, nu a fost inca anuntata de autoritatile romane, informeaza stirileprotv.ro.

Grav este ca cei care au inca rezidenta fiscala in Romania, dar muncesc in alta parte, risca sa plateasca nu doar amenzi, ci si taxe si impozite, in ambele tari. De la inceputul anului trecut, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, cei care se muta in strainatate pentru o perioada mai mare de sase luni sunt obligati sa declare la ANAF schimbarea rezidentei fiscale. Si trebuie sa faca acest lucru cu 30 de zile inainte de a pleca.

Procedura este simpla: se completeaza un chestionar care stabileste in ce stat se vor plati taxe si impozite. Chestionarul contine insa si intrebari referitoare la motivele plecarii, ce se intampla cu familia si daca persoana respectiva mai obtine venituri aici. Masura a fost completata luna trecuta de un articol surpriza: cei care care nu completeaza acest chestionar risca amenzi intre 50 si 100 de lei.

Daniel Tecu, presedintele federatiei asociatiilor de romani din Europa a declarat pentru ProTv: “Mi se pare anormal sa primesti amenda inainte sa ai informatia foarte clara. Nu am vazut niciun comunicat din parte Guvernului, Ministerului de Finante in care sa explice foarte clar in ce situatie un roman trebuie sa schimbe domiciliul fiscal.”

Mai mult, romanii care nu completeaza acest chestionar pot ajunge si in situatia de a li se impozita veniturile, altele decat cele salariale, in ambele tari. De anul viitor datele referitoare la romanii care castiga in strainatate ar urma sa fie comunicate automat autoritatilor romane.

In ultimii 10 ani, romanii plecati in strainatate au trimis in tara peste 55 de miliarde de euro, mai mult decat am primit de la Uniunea Europeana.

Sursa foto: stirileprotv