VESTI PROASTE despre ROMANUL RAPIT in BURKINA FASO: NU exista INFORMATII noi. Asteptam SEMNE de VIATA

Autoritatile din Burkina Faso nu au informatii noi despre cetateanul roman rapit de o grupare islamista la inceputul lunii aprilie, afirma presedintele tarii, Michel Kafando, pledand pentru intensificarea cooperarii regionale in scopul combaterii terorismului, potrivit site-ului MaliActu.net.

“Nu avem vesti despre cetateanul roman, incercam sa aflam daca exista semne de viata”, a explicat Michel Kafando, citat de site-ul agentiei AFP.

Cetateanul roman a fost rapit pe 4 aprilie in zona minei de mangan Tambao, situata in nordul statului Burkina Faso, in apropierea frontierei cu Niger si Mali. Organizatia islamista Al-Mourabitoune a revendicat rapirea la jumatatea lunii mai.

CITESTE SI: MAE: Celula de criza a ANALIZAT diverse SCENARII de EVOLUTIE a cazului ROMANULUI RAPIT in BURKINA FASO

“Este prima data cand un astfel de incident se intampla in Burkina Faso. Este o problema de securitate in regiune”, a spus Kafando.

“Pacea regionala necesita o mai buna organizare, operatiuni militare comune, armonizarea politicilor in materie de securitate”, a spus Michel Kafando.

Grupul salafist Al-Mourabitoune a anuntat pe 20 mai ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso, cerand Romaniei sa trateze cu seriozitate negocierile.

La jumatatea lunii aprilie, un politician local, Etienne Traore, afirma ca cetateanul roman disparut in Burkina Faso probabil a fost rapit de o grupare tuarega condusa de un apropiat al fostului presedinte Blaise Compaoré si afiliata organizatiei teroriste Al-Qaida in Maghrebul Islamic.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU revine de urgenta in ROMANIA pentru a coordona celula de criza in cazul ROMANULUI RAPIT

Persoane inarmate au rapit, pe 4 aprilie, un cetatean roman, la o mina de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate roman a fost rapit de cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis. Un jandarm si un sofer au fost raniti in atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso si Mali au declarat ca romanul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost rapit si dus in statul vecin Mali. Potrivit unor surse militare, ostaticul roman a fost dus in nordul statului Mali, fiind cautat in mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidentiala din Burkina Faso a fost trimisa in nordul Mali, unde sunt si alte forte speciale africane, in cadrul Operatiunii Barkhane. Actiunile de cautare se deruleaza in Burkina Faso, Mali si Niger, in cadrul Operatiunii antiteroriste Barkhane, lansata in iulie 2014, cu asistenta Frantei. La Operatiunea Barkhane participa forte din Franta, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania si Niger.

Sursa foto www.libertatea.ro