VESTI PROASTE in prag de IARNA: Gazele s-au scumpit cu 7%, iar energia electrica cu 5%

Calendarul de liberalizare a preturilor la utilitati a adus pentru romani cresteri substantiale de preturi. Energia electrica s-a scumpit cu 5,16%, in timp ce gazele naturale au consemnat o crestere cu 7,4%, majorare care se va resimti in special in perioada de iarna. 

“Problema cu pretul la gaze trebuie sa tina cont si de metoda de calcul. Cum este stabilita aceasta metoda de calcul nu a fost lamurit pana in prezent de Autoritatea Nationala de Reglementare. Care este formula de calcul, daca este corecta sau nu, ca  exista formula, fara indoiala. 

Este valabil ca pe tot lantul, din pacate, formula de calcul la gaz suporta niste aditii de costuri in momentul in care trece pe conducte, pentru ca de la Transgaz isi adauga un tarif. Acelasi lucru e valabil dupa, la furnizorul Distrigaz si apoi la cel care produce  energie electrica”, a declarat analistul Valentin Ionescu, transmite B1 TV.

Intre timp inflatia continua sa ramana la cote minime, de la o luna la alta, dar in cifra generala, care include atat evolutia preturilor alimentare, a celor nealimentare si a tarifelor pentru servicii, exista evolutii diferite. Potrivit Statisticii, inflatia anuala a fost de -1,6% in octombrie iar preturile au crescut usor fata de septembrie, cu 0,28%. In septembrie s-au scumpit atat marfurile alimentare, cu 0,5%, cat si cele nealimentare si serviciile, cu 0,13% si, respectiv, 0,27%. 

Cat priveste combustibilii, acestia sunt mai ieftini decat la inceputul anului, cu aproximativ 2,2 la suta. 

Sursa foto: rfi