Vezi cine este cel mai bogat om din China. Compania sa a luat fata gigantului Google

Robin Li, cel care a reusit sa ingenuncheze gigantul Google in China, a devenit acum cel mai bogat om din aceasta tara, scrie BusinessWeek. Averea neta a lui Li, cofondatorul Baidu, a crescut anul acesta de la 4,8 miliarde de dolari la 12,2 miliarde de dolari, ceea ce l-a propulsat in fruntea clasamentului celor mai bogati oameni din China, depasindu-l pe Wang Jianlin, presedintele Dalian Wanda Group.  

Liderii celorlalte companii de pe Internet din China, cum ar fi Jack Ma de la Alibaba, ar trebui sa se ingrijoreze la aflarea acestor vesti. Averea lui Li este strans legata de evaluarea pe bursa a motorului de cautare si ascensiunea sa puternica in lista miliardarilor se datoreaza faptului ca investitorii au incredere ca Baidu are cheia secreta pentru noua era din comertul chinez. 

Baidu este folosit de 80% dintre internautii din China, dar cei mai multi dintre acestia utilizeaza motorul de cautare de pe calculatoarele de acasa. Cum tot mai multi asiatici au facut deja trecerea spre device-urile mobile, Li ia acum in serios ideea de a-si reorienta afacerea in asa fel incat sa poata tine pasul cu schimbarile. 

CEO-ul a recunoscut ca la inceput nu a dat importanta acestui fapt si nu a depus eforturi pentru a-si face motorul de cautare mai accesibil de pe tablete si smartphone-uri. 

“Am refuzat sa fac multe lucruri pentru Internetul pe mobil pana in jurul anului 2009. Si pentru ca nu am inceput devreme, ne-a luat ceva timp sa ne dam seama care este lucrul cel mai important, ce este cel mai relevant pentru Baidu”, a declarat Li intr-un interviu pentru Bloomberg TV.

Acum, recuperarea se face cu pasi repezi. Baidu a facut mai multe achizitii care sa ii intareasca prezenta pe smartphone-uri si tablete. Cea mai mare dintre acestea a fost magazinul de aplicatii mobile 91 wireless, pentru 1,85 miliarde de dolari, care s-a incheiat in iulie. Este vorba de cea mai scumpa achizitie din istoria internautica a Chinei. 

Din acel moment, pretul companiei pe piata bursiera a crescut cu 64%. Si veniturile firmei cumparate, 91 Wireless, au crescut cu 203,8% fata de anul precedent, ajungand la 261,5 milioane de yuani (43 milioane de dolari), ceea ce inseamna ca intelegerea s-a dovedit a fi profitabila pentru ambele parti.

“Credem ca ultimele eforturi si streategii ale Baidu de a-si intari pozitia pe piata de Internet mobil si de a-si imbunatati capacitatile de monetizare s-au dovedit eficiente”, a comentat un analist al Barclays.

Sursa foto: yourbest100.com