Viața pe Terra se apropie de sfârșit! Emisiile globale de CO2 au înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii ani

Emisiile globale de CO2 au crescut cu 2% în 2018, cel mai puternic avans înregistrat în ultimii şapte ani, arată un raport publicat marţi de grupul petrolier BP potrivit căruia lumea este în urmă cu eforturile sale de combatere a modificărilor climatice, transmite AFP.

Acest raport susţine că cererea primară de energie a înregistrat cea mai puternică creştere din acest deceniu în 2018, chiar dacă ritmul de creştere economică a încetinit. China, India şi SUA au fost responsabile pentru două treimi din creşterea cu 2,9% a consumului de energie. O creştere a consumului de energie antrenează automat o creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a utilizării combustibililor fosili, informează agerpres.ro.

Citește și: NASA A DEZVĂLUIT CARE E CEL MAI MISTERIOS LOC DE PE TERRA

“Există un decalaj din ce în ce mai mare între necesitatea de acţiune împotriva modificărilor climatice şi progresele realizate în acest domeniu, cu o cerere de energie şi creştere a emisiilor de CO2 la cel mai înalt nivel din ultimii ani”, subliniază economistul şef al BP, Spencer Dale.

Consumul şi producţia de energie regenerabilă au crescut cu 14,5%, un nivel apropiat de recordul înregistrat în 2017, însă energiile regenerabile nu reprezintă decât o treime din producţia totală de energie. Consumul de gaze naturale a crescut cu 5% în 2018, unul din cele mai ridicate nivele din ultimii 30 de ani. De asemenea, consumul de cărbune a crescut cu 1,4% în timp ce producţia de cărbune a crescut cu 4,3%, pentru al doilea an consecutiv, după ce a scăzut între 2014 şi 2016.

Aproape 200 de state au promis în 2015 să adopte măsuri pentru a limita încălzirea globală la 2 şi chiar 1,5 grade Celsius. Potrivit experţilor ONU este posibil ca obiectivul privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius prin schimbarea modului de viaţă, a sistemelor energetice şi a reţelelor de transport.

Sursa foto: science