Vicepremierul Gabriel OPREA l-ar fi PLAGIAT in lucrarea sa de doctorat si pe NICOLAE IORGA. Vezi DOVADA

Cercetarile amanuntite ale jurnalistilor arata ca fostul prim-ministru interimar, GABRIEL OPREA, l-ar fi PLAGIAT in lucrarea sa de DOCTORAT chiar si pe marele istoric si carturar roman NICOLAE IORGA, relateaza Hotnews.ro. In ciuda acestor fapte,  Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) a emis un raport asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, concluzia acestuia fiind ca “SUSPICIUNEA DE PLAGIAT NU SE CONFIRMA, sesizarea nefiind sustinuta de alte dovezi concludente”. 

Investigatiile jurnalistice care au dus pe masa CNECSDTI lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea aratau faptul ca acesta a folosit un sistem de aparat critic inexact, fara sa foloseasca ghilimele in cazul paragrafelor luate din lucrari ce apareau la sursele bibliografice. De asemenea, acesta a copiat prin intermediul copy-paste numeroase fragmente din lucrari care fac referire la subiectul tezei de dizertatie a vicepremierului, ”PROCEDURA PLANGERII PREALABILE”, fara sa isi aduca in niciun fel contributia. 

Dar cea mai mare dovada de plagiat apare in de-a doua sectiune din Capitolul III al tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulata „Plangerea prealabila – perspectiva istorica”. In acest capitol apar fragmente intregi copiate din lucrarea „Plangerea Prealabila. Teoria generala a plangerii prealabile. Aplicatiunea la legislatiunea romana” a lui CONSTANTIN TURAI, publicata in 1938 la Imprimeriile „Curentul” SA.  

CITESTE SI: Consiliul de Etica al Ministerului Educatiei: ”NU SE CONFIRMA SUSPICIUNILE DE PLAGIAT” in cazul doctoratului lui GABRIEL OPREA

Incepand cu pagina 79 a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, paragrafele sunt preluate din Capitolul II al lucrarii lui Turai, „ISTORICUL INSTRUCTIUNII”, fara niciun fel de indiciu catre autorul initial. Originalitatea pe care vicepremierul a invocat-o in apararea sa in fata Comisiei Nationale de Etica este data cel mult de selectia paragrafelor pe care le-a preluat ad litteram din alti autori. Astfel, paginile 79 – 81 din sectiunea dedicata ”Epocii antice” din teza lui Oprea sunt preluari din paginile 35 – 38 ale lui din Constantin Turai, iar incepand cu partea de jos a paginii 81 si pana la pagina 85 sunt preluate in bloc paginile 46 – 49. 

O alta sectiune copiata din cartea lui Turai este „Plangerea prealabila in vechiul drept romanesc”, de la pagina 85 la 90. Plagiatul acestor pagini este cu atat mai evident cu cat Oprea copiaza inclusiv o serie de citate din NICOLAE IORGA SI GHEORGHE GHIBANESCU, care in cartea lui Turai se regasesc la paginile 39 -45, marcate si citate corect de autor. 

Un astfel de citat din opera lui Nicolae Iorga, copiat fara indicarea sursei de catre Oprea, asa cum reclama normele de redactarea ale unei teze de doctorat, este urmatorul: 

CITESTE SI: Universitatea Bucuresti examineaza SUSPICIUNEA de PLAGIAT din teza de DOCTORAT a lui OPREA

Daca autorul Constantin Turai il CITEAZA pe Nicolae Iorga, cu lucrarea „STUDII SI DOCUMENTE”, Gabriel Oprea nu il citeaza nici pe Iorga, dar nici pe Turai de unde preia ad litteram. De altfel, singura lui contributie la acest paragraf este alinierea ortografierii cuvintelor cu normele actuale ale gramaticii limbii romane, astfel ca „noiembrie” este scris cu litera mica, si nu cu litera mare ca in original, iar cuvantul „sotiia” este scris cu un singur „i”. 

La fel ca si Victor Ponta cand a fost Gabriel Oprea a invocat in apararea sa inexistenta unui ghid sau a unui regulament de redactare acuzat de plagiatul  tezei de doctorat,a unei teze de doctorat in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, in conditiile in care, de exemplu, in lucrarea din 1938 a lui Constantin Turai, acesta il citeaza pe Nicolae Iorga respectatnd toate normele academice de citare in vigoare si in prima jumatate a secolului trecut.

Cu toate ca dovezile de plagiat sunt clare, CNECSDTI a declarat ca acestea sunt neconcludente si a decis ca nu exista niciun plagiat in cazul lui Gabriel Oprea. Cu toate acestea UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI s-a autosesizat si va intreprinde propria sa ancheta in acest caz.

*Sursa foto: hotnews.ro