Vicepremierul Ungariei: Comunitatea maghiara trebuie sa primeasca acele AUTONOMII care sunt acceptate in alte tari UE

Vicepremierul ungar, SEMJEN ZSOLT, a declarat sambata ca minoritatea maghiara din Transilvania trebuie sa primeasca acele AUTONOMII care sunt acceptate in alte tari ale Uniunii Europene (UE).

“Sa constientizam in randul maghiarilor din Transilvania, maghiarilor de peste tot si al romanilor din Romania ca, in acest caz, comunitatea maghiara din Romania nu a revendicat niciodata nimic ce nu este acceptat in alta parte a UE. Prietenii romani sa inteleaga ca daca ar accepta ca in Europa exista un drept care-l revendica aceasta comunitate, forma de AUTONOMIE care este justificata intr-o parte a Europei, nu este justificata in Romania, atunci se accepta ca dumneavoastra sunteti cetateni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetateni de rangul doi. Nu putem accepta ca daca exista drepturi recunoscute undeva in UE, daca exista forme de autonomie acceptate in diverse tari, acele drepturi si acele forme nu pot fi revendicate si date comunitatii maghiare din Transilvania”, a sustinut SEMJEN ZSOLT in discursul rostit pe scena Operei Maghiare din Cluj, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintarea UDMR.

Citeste si: Presedintele PCM: MAGHIARII din Transilvania sunt pe zi ce trece cu UN PAS mai aproape de AUTONOMIE

El a afirmat ca daca un roman ar dori ar putea folosi in Ungaria simbolurile sale nationale, limba sa natala si poate asculta imnul sau national, toate acestea fiindu-i premise. Vicepremierul ungar a afirmat ca in aceste conditii asteapta de la “prietenii romani” sa acorde aceleasi libertati cetatenilor maghiari.

SEMJEN ZSOLT a amintit ca cele doua guverne, de la Bucuresti si Budapesta, au colaborat foarte bine si a amintit de proiecte care au adus bani europeni ambelor parti. El a mentionat ca UDMR a fost de-a lungul timpului un element esential al acestei colaborari.

“Noi suntem absolut deschisi la cooperarea romano-maghiara, si UDMR joaca un rol esential in aceasta cooperare. A existat o cooperare foarte stransa intre Romania si Ungaria, am obtinut fonduri, am absorbit fonduri europene, lucru benefic pentru ambele tari. Noi am intins o mana, nu depinde de noi succesul acestei cooperari. Cand suntem martori la aceasta dubla masura, Colegiul Miko, lucru absolut revoltator, atunci trebuie sa spunem clar si raspicat ca Ungaria este tara tuturor maghiarilor. In spatele fiecarui maghiar este Ungaria si sa stiti si dumneavoastra ca, orice s-ar intampla, puteti conta pe noi”, a afirmat SEMJEN ZSOLT.

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, a declarat cu aceeasi ocazie ca, desi poate au ramas lucruri neindeplinite in acest sfert de secol, daca un maghiar s-ar trezi, ca prin minune, maine si ar fi decembrie 1989, ar fi cu adevarat speriat, remarcand diferenta dintre realitatea de atunci si cea de acum.

Citeste si: KELEMEN HUNOR: Miza ALEGERILOR este viitorul comunitatii maghiare

“Am reusit sa obtinem rezultate foarte bune in acesti 25 de ani. Si sigur putem sa ne gandim ca poate am fi putut reusi mai mult, dar cred ca daca printr-o vraja ne-am trezi maine si ar fi decembrie 1989 si n-am vedea in jurul nostru acele institutii, de la gradinite pana la scoli, daca n-am avea cele 18 colegii pe care le-am infiintat din Banat pana in Mures si Cluj pentru minoritati, ne-am speria si mai mult. Daca am vedea ca nu mai exista acele institutii culturale care erau in agonie in decembrie 1989 si n-am vedea nici acele rezultate legate de redobandirea terenurilor, cladirilor, padurilor. Si ce ne-am mai speria daca ar trebui sa ne ducem la politie din doi in doi ani sa solicitam pasaportul si n-am putea vorbi limba noastra. Atunci da, ne putem da seama cat de multe lucruri am obtinut”, a afirmat KELMEN HUNOR, citat de Agerpres.

El a mentionat, la capitolul dedicat acelor lucruri pe care UDMR nu le-a putut obtine in acest rastimp, faptul ca nu exista linie de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures sau ca unor biserici ale comunitatii maghiare nu li se acorda drepturile la retrocedare cerute.

KELEMEN HUNOR a multumit comunitatii maghiare care a sustinut si votat UDMR in toti acesti 25 de ani.

UDMR a sarbatorit sambata, printr-un eveniment organizat la Opera Maghiara din Cluj, 25 de ani de la infiintare. Printre invitati s-au numarat fostul presedinte al UDMR Marko Bela, vicepremierul ungar Semjen Zsolt, precum si liderii partidelor maghiare din Serbia, Slovacia si Ucraina.