Vicepresedintele ANRE, interceptat in dosarul mitei ANRE – ENEL

Au aparut interceptarile in dosarul mitei de la ANRE si ENEL. Vicepresedintele Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a fost interceptat in timp ce negocia spaga cu un director ENEL. 

Reducerile de pe facturi erau facute in favoarea ENEL si conditionate de contractele date de ENEL.

ANRE, dupa ce a descoperit ca ENEL a umflat facturile la electricitate, in loc de sanctiuni a preferat sa cada la mica intelegere. Este schema prin care au fost pagubiti consumatorii cu aproximativ 2,5 milioane de euro, in 2012, deoarece au fost nevoiti sa suporte o taxare dubla a certificatelor verzi. Potrivit rechizitoriului DNA, vicepresedintele ANRE stia de neregulile de la ENEL. Drept sanctiune, compania ar fi trebuit sa fie obligata de ANRE sa-si reduca tarifele cu 6 procente.

Relatiile avantajoase dintre Claudiu Dumbraveanu si Florin Gugu au inceput in momentul in care Autoritatea de Reglementare a descoperit ca Enel ar fi umflat factura la curent printr-o dubla taxare a certificatelor verzi.

Datoria ANRE era de a da o sanctiune de reducere a tarifelor cu 6 procente dupa ce descoperise ilegalitatea. in schimb, vicepresedintele ANRE si reprezentantul ENEL au batut palma si toata lumea a iesit bine mai putin consumatorii, care au platit o factura aproape dubla in 2012.

Concret, ANRE a obligat ENEL sa reduca tarifele cu doar 1,3%. Doar prin aceasta miscare, in conturile Enel ajungeau nu mai putin de 2,5 milioane de euro. In schimb, ENEL trebuia sa acorde anumite contracte substantiale unei firme cu care vicepresedintele ANRE avea legatura: doua contracte de 407.199,10 lei catre firma SC ELECTROALFA INTERNATIONAL.

Potrivit ziarului Botosaneanul, Grupul -Electroalfa-, care a obtinut contractele cu ENEL, este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, care potrivit Top Forbes este cel mai avut botosanean, cu o avere estimata la 22 milioane de euro.

In urma schimbului incheiat, furnizorul de energie s-ar fi ales dintr-odata cu 2.5 milioane de euro, arata procurorii. De asemenea, din cauza diferentelor dintre tariful aplicat, de 1,3% si cel care ar fi trebuit aplicat, de 6%, ENEL facea lunar economii de 1.175.000 de euro.

Iar relatiile avantajoase nu s-au oprit aici. Dumbraveanu a devenit “omul din interior” pentru directorul ENEL pe care il tinea la curent cu toate detaliile despre controalele ce urmau sa aiba loc.

Vicepresedintele ANRE, un director ENEL si un asociat Electroalfa, cei 3 retinuti in cazul facturilor umflate, urmeaza sa fie dusi vineri la mandat.

Vicepresedintele ANRE, Claudiu Sorin Dumbraveanu, a fost retinut de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mita/ Alaturi de el au mai fost retinuti un director ENEL si un asociat al firmei Electroalfa

Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Sorin Dumbraveanu, a fost retinut de procurorii DNA. Acesta ar fi acuzat de luare de mita. Alaturi de Dumbraveanu este acuzat si un director din compania de distributie ENEL. Dumbraveanu ar fi intervenit la ENEL sa incheie un contract cu firma Electroalfa. De altfel, Dumbraveanu a fost inainte sa ajunga la ANRE, angajat al Electroalfa.

Elctroalfa este o firma care produce echipamente electrice, energie electrica din surse regenerabile, executa proiecte la cheie. Pana sa fie numit vicepresedinte la ANRE, Dumbraveanu a lucrat la Electroalfa ca director divizie antrepriza. Claudiu Dumbraveanu a fost numit in octombrie 2012 vicepresedinte al ANRE, cu mandat de doi ani si jumatate, fiind propus de PSD.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Claudiu Sorin Dumbraveanu detine un apartament in Botosani si doua autoturisme, un Volkswagen Beetle din 2013 si un Hyundai Terracan din 2006.