VICEPRESEDINTELE CJ Bihor, RETINUT de procurorii DNA

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, ALEXANDRU KISS, a fost RETINUT marti de procurorii DNA Oradea pentru o mita peste de un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.

ALEXANDRU KISS va fi dus in fata magistratilor Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventiva.

ALEXANDRU KISS, unul dintre cei mai influenti oameni politici din Bihor, este acuzat de catre DNA ca ar fi primit mita de la Beniamin Rus, patronul firmei Selina, companie de constructii, potrivit romaniatv.net. In acest fel, prejudiciul adus institutiei la carma careia se afla ar fi de peste 8,6 milioane de euro.

Anul trecut, procurorii DNA Oradea anuntau ca vicepresedintele CJ Bihor ALEXANDRU KISS este cercetat intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit 600.000 de euro mita de la Beniamin Rus, patronul firmei Selina.

In arestul Politiei a ajuns si omul de afaceri Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina.

Beniamin Rus este acuzat de procurorii anticoruptie in acelasi dosar cu ALEXANDRU KISS – afacerea imobiliara Luceafarul.

Citeste si: ALEXANDRU KISS, vicepresedinte CJ Bihor, urmarit penal pentru luare de mita

In 2006, CJ Bihor, prezidat pe atunci de catre ALEXANDRU KISS, vindea firmei Selina terenuri pentru ridicarea unor ansambluri rezidentiale. Selina nu a reusit, insa, sa se tina de cuvant, Curtea de Conturi a Romaniei cerand Consiliului Judetean sa-si recupereze terenurile.

Procurorii anticoruptie sustin ca ALEXANDRU KISS – cel mai longeviv vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor ar fi primit 600.000 de euro de la Selina pentru ca aceasta sa castige licitatia pentru terenul cartierului oradean “Luceafarul” si inca 100.000 de euro pentru ca Selina sa-si adjudece si alte proceduri de achizitii publice. La acea vreme, in 2006, ALEXANDRU KISS era presedinte al CJ Bihor.

Potrivit propriei declaratii de avere pe 2013, ALEXANDRU KISS avea datorii de 1,5 milioane de euro la banci, dar si 2,5 milioane de euro imprumutati unor firme si persoane fizice. In acea perioada, ALEXANDRU KISS avea un salariu, ca vicepresedinte al CJ Bihor, de 50.000 de lei pe an. In proprietatea sa se aflau 12 terenuri si trei case de locuit.

Citeste si: Alexandru Kiss, procuror sef al Sectiei Penale a Parchetului Tribunalului Covasna, prins in flagrant luand mita

Anul trecut, impotriva vicepresedintelui Consiliului Judetean Bihor era dispusa efectuarea urmaririi penale, intr-un caz de luare de mita si spalare de bani. Potrivit DNA, in 2005-2006 alaturi de alte doua persoane, printre care si Beniamin Rus, patronul unei societati de constructii din Oradea, ALEXANDRU KISS ar fi pus la punct un sistem de spalare a banilor, in care au fost implicate doua firme, una din tara, alta din SUA.

Sub masca platii unor utilaje, Rus i-ar fi dat, spun anchetatorii, 600.000 de euro lui ALEXANDRU KISS, presedinte al Consiliului Judetean Bihor la acea data, ca sa-i favorizeze firma in cadrul vanzarii unor terenuri in Oradea.

Sursa foto: amosnews.ro