Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura din Senat cere explicatii SRTv privind interviul cu Basescu

Puterea si Opozitia s-au contrat in Senat pe reducerea TVA-ului pentru lapte, legume si fructe

Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura si Media din Senat, Marius Pascan (PDL), cere conducerii SRTv sa ofere explicatii in legatura cu nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu presedintele Traian Basescu, precum si interventia Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul postului public.

Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura si Media din Senat, Marius Pascan, a transmis, miercuri, un comunicat de presa intitulat “Cenzura este inadmisibila!”, in care arata ca a luat act “cu stupefactie” de “incidentul mediatic sesizat de jurnalista Brindusa Armanca”, ce acuza “un act de cenzura fara precedent” la postul public de televiziune, transmite corespondentul Mediafax.

Vezi aici ce spune Razvan Bucuroiu despre interviul cu Basescu

“in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru Cultura si Media din Senatul Romaniei, avand in vedere gravitatea acuzatiilor, solicit public conducerii Societatii Române de Televiziune, respectiv presedintelui-director general Stelian Tanase, sa-si faca oficial cunoscuta pozitia si sa ofere explicatii in legatura cu aceste acuzatii. De asemenea, solicit Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul SRTv sa analizeze, la randul sau, aceasta sesizare. Aflata oricum intr-o situatie economica cât se poate de grava, confruntata in ultimul timp si cu alte scandaluri de natura editoriala, SRTv nu intelege, se pare, din pricina presiunilor si a imixtiunilor de natura politica in activitatea sa, care ii sunt menirea si rostul”, sustine Pascan.

Senatorul adauga ca asteapta “cu interes cuvenitele reactii”, pentru a solicita apoi Comisiei pentru Cultura si Media dezbaterea in regim de urgenta a acestui subiect.

Jurnalista Brindusa Armanca a anuntat pe contul sau de Facebook ca i-a fost cenzurat un interviu pe care i l-a luat presedintelui Traian Basescu, care ar fi trebuit difuzat, marti, la TVR 3. Acest fapt a fost semnalat si de ActiveWatch, care a solicitat conducerii Televiziunii Române sa spuna care este motivul nedifuzarii interviului.

Citeste si: Jurnalista Brindusa Armanca dezvaluie din culisele cenzurii de la TVR

De cealalta parte, Razvan Bucuroiu, coordonatorul cu atributii de director al TVR 3, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca interviul luat de Brindusa Armanca lui Traian Basescu a fost difuzat integral, marti, de la 22.00, pe TVR Timisoara, precizând ca interviul nu era programat sa fie difuzat la TVR 3 si ca nu si-ar permite sa il cenzureze pe presedinte.

intrebat de ce crede ca a anuntat Brindusa Armanca faptul ca acest interviu urma sa fie si pe TVR 3, Razvan Bucuroiu a spus: “Eu cu aceasta doamna Armanca nu am avut niciun fel de discutie, nici telefonica, nici pe sms, nici pe e-mail. Nici macar nu o cunosc, nu am avut placerea ca sa stau de vorba cu dânsa vreodata”.

De asemenea, intrebat daca s-a pus vreodata problema ca acest interviu sa fie difuzat si pe TVR 3, Razvan Bucuroiu a raspuns: “Aceasta emisiune realizata de Brindusa Armanca pentru grila TVR Timisoara nu a fost niciodata difuzata pe TVR 3, nefiind in grila de programe a acestui canal. Emisiunea doamnei Armanca se difuzeaza numai pe TVR Timisoara, dintotdeauna. TVR 3 avea o grila de programe ieri, care este aprobata de Comitetul Director si este transmisa si la CNA. Nu mi s-a spus nici din partea conducerii TVR sa schimb grila si sa intru cu o editie speciala si nici din partea altcuiva”.

Contactata miercuri de MEDIAFAX, Brindusa Armanca a spus ca Razvan Bucuroiu si-a dat aprobarea ca interviul pe care jurnalista i l-a luat lui Traian Basescu sa fie difuzat si pe TVR 3.

“Procedura este foarte birocratica in Televiziunea Româna, nu este asa ca i se nazare unuia ca baga sau scoate ceva. Dupa ce interviul a fost inregistrat duminica in studio, redactorul-sef de la TVR Timisoara, Florin Mihoc, a vorbit cu Razvan Bucuroiu de la TVR 3, pentru ca TVR 3 de fapt se alimenteaza doar din programele teritorialelor si asta e procedura. Bucuroiu a zis «Da, ne trebuie» si au stabilit care este momentul difuzarii: marti, la ora 22.00, simultan pe TVR Timisoara si pe TVR 3. Eu am fost anuntata de redactorul-sef, pentru ca de aici incolo urmeaza o procedura. A trebuit sa fac fisa de sumar, ea contine descrierea emisiuni, clipurile de promo, cu anuntul ca se da pe TVR 3 si pe TVR Timisoara, la ora 22.00, marti. Dupa aceea, inregistrarea a fost transmisa de catre serviciul tehnic pe colossus, un fel de ftp intern, la TVR 3. Nu poti sa transmiti niciun material care nu este cerut. Trebuie sa fie cineva care il primeste. El a fost transmis in ordine. Dupa treaba asta am postat atât pe Facebookul emisiunii, cât si pe al meu privat anuntul in sine. Absolut toate astea au fost aprobate. Pe site-ul emisiunii nu pune nimeni niciun anunt, in afara de un singur om (…) Eu l-am intrebat pe colegul care are «cheia» site-ului când i s-a spus sa scoata TVR 3 din anunt si el a spus ca i s-a spus marti dupa-amiaza, iar eu am fost anuntata cu 40 de minute inainte (de difuzarea interviului, n.r.) ca nu intra”, a spus Brindusa Armanca.

Ea a precizat ca cea mai importanta dovada este aceea ca “materialul (interviul – n.r.) a fost trimis la TVR 3 pe colossus”: “Când se trimite un material, el este programat pentru a fi primit. Daca el nu este solicitat, nu e programat, nu e in grila, atunci el nu e trimis. Nu poti sa trimiti asa ca ti s-a nazarit sa trimiti ceva. Aici a fost un om care a fost programat dimineata la 7.30, care sa faca transmisia materialului”, a spus Brindusa Armanca.

Ea a catalogat ca fiind “lasitate” faptul ca directorul TVR 3 nu-si “asuma” nedifuzarea interviului.

“Faptul ca exista aceasta lasitate, ma infioara. Domn’e, asuma-ti, spune: «Domnule, nu mi-a placut interviul». Sau spune ceva credibil, dar nu te ascunde. Pentru ca, de fapt, este o forma de lasitate sa spui ca nu era programat. Ba da, era. Avem toate urmele si ei stiu ca le avem, dar ma rog, nu le pasa, nu isi asuma nimic”, a mai spus Brindusa Armanca.

Ea a mai spus ca o sa faca o solicitare la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru a afla daca CNA a fost anuntat de schimbarea programului TVR 3 in sensul introducerii in grila a interviului cu Traian Basescu si daca ulterior Consiliul a fost anuntat de scoaterea din grila a interviului.