Viceprimarul CORNEL PIEPTEA le-a trimis o SCRISOARE DESCHISA lui PONTA si OPRESCU

Viceprimarul CORNEL PIEPTEA le-a transmis, joi, premierului VICTOR PONTA si primarului general SORIN OPRESCU o SCRISOARE DESCHISA  in care isi exprima ingrijorarea fata de atitudinea celor doi cand vine vorba de subiectul sensibil legat de fuziunea dintre RADET si ELCEN.

In continuare va prezentam, in varianta integrala, continutul SCRISORII DESCHISE pe care viceprimarul liberal CORNEL PIEPTEA le-a trimis-o premierului VICTOR PONTA si primarului general SORIN OPRESCU:

“In atentia:     Prim-ministrului VICTOR PONTA
Primarului General SORIN OPRESCU

In urma cu doi ani va angajati in fata bucurestenilor sa le oferiti un serviciu de alimentare cu apa calda si caldura la standarde europene. Angajamentul a fost facut in momentul in care Guvernul a adoptat Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET, fuziune care ar fi trebuit sa-i apropie pe bucuresteni de paradisul consumatorilor, unde te poti bucura de apa calda si caldura la discretie, fara sa scoti un leu din buzunar.

La doi ani de la acest moment festivist, organizat de dumneavoastra, realitatea este ca bucurestenii abia reusesc sa plateasca facturile la incalzire, RADET este in faliment, guvernul a ,,uitat,, sa mai dea avizul pentru fuziunea ELCEN – RADET, iar despre promisiunea facuta bucurestenilor nu mai vorbeste aproape nimeni.

Tocmai de aceea doresc sa va reamintesc promisiunile facute si neonorate cat si situatia critica in care se afla RADET, situatie care-i poate lasa pe bucuresteni fara caldura la iarna.

Practic, RADET-ul este in colaps. Cand spun colaps ma gandesc atat la lipsa de finantare, la starea de degradare a retelei cat si la imposibilitatea de a intretine sistemul de termoficare.

Din punct de vedere financiar, RADET-ul este subfinantat, iar datoriile catre furnizori este de 325% din cifra de afaceri, fiind indeplinite conditiile pentru declansarea starii de insolventa. In acest moment, pe toate conturile RADET poprirea este de 100%, iar din lipsa de bani nu s-au platiti nici contributiile angajatorului pe anul 2015.

Din punct de vedere tehnic, va pot spune ca reteaua nu va rezista si in iarna urmatoare!

Conform datelor oficiale, 80% din retea este incadrata la categoria ,,risc maxim,, fiind alcatuita din tronsoane mai vechi de 20 de ani si cu multiple interventii de intretinere in ultimii ani.

Prin urmare, gestionarea sistemului de alimentare cu energie electrica in sistem centralizat, in conditiile actuale, va lasa cu siguranta bucurestenii fara incalzire la iarna. O astfel de evolutie va duce la probleme sociale deosebite atat pentru bucuresteni cat si pentru cei 3500 de angajati ai RADET, ale caror locuri de munca vor fi sub spectrul incertitudinii.

Sistemul de termoficare in ansamblu sta sa se prabuseasca si se pare ca dumneavoastra nu intelegeti cat de grava este situatia.

Chiar si in aceste conditii extrem de dificile mai exista solutii si va cer sa va asumati responsabilitatea functiilor pe care le detineti si promisiunilor pe care le-ati facut.

Memorandumul de fuziune ELCEN-RADET este un proiect bun, dar mult prea mult intarziat atat de catre Guvern cat si de catre Primaria Capitalei.

La momentul adoptarii Memorandumului, in martie 2013, institutiile pe care le conduceti s-au angajat sa respecte urmatoarele etape:

1.        In termen de 150 de zile trebuia realizata divizarea ELCEN;

2.        In termen de 240 de zile, RADET trebuia sa devina societate comerciala in paralel cu trecerea actiunilor ELCEN in proprietatea municipiului Bucuresti;

3.        In termen de 360 de zile, cele doua entitati trebuia sa fuzioneze;

4.        In termen de 420 de zile, trebuia realizata integrarea CET-urilor si trecerea lor din domeniul privat in cel public;

5.        In termen de 600 de zile trebuia selectat operatorul noii entitati.

Domnilor, va reamintesc ca au trecut peste 700 de zile si doar prima etapa a Memorandumului a fost realizata. In consecinta, va solicit sa va onorati obligatiile asumate fata de bucuresteni si sa realizati fuziunea ELCEN-RADET.

In caz contrar veti fi direct responsabili pentru lipsa de caldura din casele bucurestenilor in iarna viitoare.

Cu ingrijorare,

Viceprimar,

Cornel PIEPTEA”.

sURSA FOTO: ADEVARUL.RO