Viceprimarul Sectorului 3 participa, maine, la doua ceremonii cu prilejul aniversarii Unirii Principatelor

Viceprimarul Sectorului 3, Cristian Andrei Tudorache, va participa vineri la doua ceremonii de depunere de coroane, cu ocazia aniversarii Unirii Principatelor Romane de la 1859.

Coroanele vor fi depuse la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Mitropoliei, la ora 10.00, si la cea din Parcul Alexandru Ioan Cuza, la ora 12.00.

Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 este considerata a fi primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Dupa ce la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales si domn al Munteniei.

Alegerile pentru Adunarea Electiva a Tarii Romanesti s-au desfasurat, conform prevederilor Conventiei de la Paris din 1858, intre 8/20 si 12/24 ianuarie 1859. 

In sedinta din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, votat in unanimitate. Acest lucru a fost posibil datorita unei erori din documentul Conventiei de la Paris, care preciza ca trebuie sa fie alesi doi domnitori, insa nu interzicea aceleiasi persoane sa candideze pentru ambele domnii.

Prin urmare, Cuza a devenit domnitor al celor doua principate, iar unirea lor a fost recunoscuta de catre marile puteri numai pe parcursul domniei sale. insa, ulterior, aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, agreat atat de Franta, cat si de Prusia, a facut ca acest act sa devina ireversibil, principatele luand, odata cu urcarea pe tron a acestuia, in 1866, denumirea Romania.

Foto: obiectiv-online.ro