Victor Ciorbea este noul AVOCAT AL POPORULUI. Vezi cand va depune juramantul

Procedura de redeschidere a urmaririi penale la Curtea Constitutionala, contestata de Avocatul Poporului

Victor Ciorbea este noul Avocat al Poporului, numirea sa fiind votata , marti, in Parlament. Victor Ciorbea a declarat ca va depune juramantul in aproximativ sapte zile, dupa ce va “lichida orice legatura care va da posibilitatea cuiva sa faca vreo speculatie” in privinta sa. El nu a dorit sa comenteze gestul parlamentarilor care au parasit sala de plen. 

Parlamentarii PNL, PDL, PPDD si neafiliati au parasit, marti, sedinta in care urma sa fie numit, prin vot, un nou Avocat al Poporului si presedintele Societatii Romane de Televiziune, ca semn de protest fata inceperea cu intarziere a sedintei.

Liderii grupurilor PNL si PDL au criticat faptul ca sedinta Parlamentului nu a inceput la ora 13.30, asa cum era prevazut in program ci cu o intarziere de o ora.Parlamentarii PNL, PDL si PPDD au plecat din sala la numirea unui nou Avocat al Poporului si presedintele SRTV.

La inceputul sedintei comune a Camarei Deputatilor si Senatului, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a subliniat ca niciodata nu s-a intamplat ca lucrarile plenului reunit sa fie amanate atat de mult. “Birourile Permanente Reunite au stabilit ca la ora 13.30 va fi o sedinta comuna a Parlamentului. Niciodata, dar niciodata nu s-a intamplat ca aceasta sedinta sa fie amanata o ora si un sfert pentru ca una dintre Camere, Camera Deputatilor in acest caz, si-a prelungit programul de lucru”, a spus senatorul liberal.

Afla aici mai multe detalii despre numirea lui Ciorbea ca Avocat al Poporului

Acesta a subliniat ca Birourile Reunite au stabilit la ora 13.30 “sedinta comuna si nu prelungirea programului de lucru al Camerei Deputatilor”. “Eu cred ca Senatul nu este la dispozitia Camerei si nu isi face programul in functie de programul Camerei Deputatilor si nici invers”, a spus liberalul.

Hasotti a amintit ca, imediat ce presedintele Camerei a anuntat prelungirea “la nesfarsit” a sedintei, el le-am cerut senatorilor PNL “sa plece, sa paraseasca lucrarile plenului reunit”. “Este un gest regretabil, un abuz care nu poate ramane nesanctionat”, a conchis liberalul.

La randul sau, liderul deputatilor PDL, Gheorghe Tinel, a anuntat ca parlamentarii democrat-liberali parasesc plenul reunit al celor doua Camere. Acesta a aratat ca parlamentarii PDL nu sunt de acord cu numirea ca Avocatul Poporului a lui Victor Ciorbea.

Parlamentarul a spus ca, in cele zece obiective asumate de prim-ministru in vara lui 2012, in ceea ce priveste nominalizarea in functia de Avocat al Poporului trebuia manifestat un consens politic la nivelul intregului spectru politic din Parlamentul Romaniei. “intrucat pana in momentul de fata nu exista manifestat acest consens politic, veniti cu o ciorba reincalzita, nu este nicio problema, puteti sa vi-o insusiti, dar PDL nu accepta si nu vrea sa valideze printr-un vot o mascarada pe care doriti sa o puneti in practica” , a spus deputatul PDL.

Ulterior, deputatul independent Clement Negrut a declarat ca nu vor participa la votul in plenul reunit nici parlamentarii neafiliati.

Senatorii si deputatii s-au reunit, marti dupa amiaza, in sedinta de plen reunit, pentru a numi, prin vot, un nou Avocat al Poporului si pe presedintele director-general al Societatii Romane de Televiziune.

Membrii Comisiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor au avizat, luni, in sedinta comuna, candidatura lui Victor Ciorbea pentru functia de Avocat al Poporului. Ciorbea a fost propus pentru aceasta functie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament.

Pe de alta parte, actualul presedinte interimar al SRTV, Stelian Tanase, a primit avizul comun al Comisiilor pentru Cultura ale celor doua Camere ale Parlamentului pentru a fi ales presedine al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune.

Pe ordinea de zi a plenului reunit se mai afla votul pentru o serie de modificari, respectiv in privinta componentei Comitetului director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare, a Delegatiei Parlamentului Romaniei la Initiativa Central-Europeana – Dimensiunea Parlamentara si a Delegatiei permanente a Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est.

Senatorii si deputatii urmeaza sa se exprime prin vot pentru modificarea componentei nominale a Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, a Comisiei comune pentru integrare europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova, precum si in ceea ce priveste Comisia speciala comuna a Parlamentului pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti a Parlamentului se mai afla modificarea componentei nominale a Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii.