VICTOR CIORBEA: Nu-mi cereti sa ma ANTEPRONUNT in cazul OUG privind migratia primarilor

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost intrebat, miercuri, cum va reactiona institutia in ceea ce priveste OUG referitoare la migratia alesilor locali, el aratand ca deocamdata discutia e despre lucruri care “nu exista” si ca nu doreste sa se antepronunte.

“Vorbim despre lucruri care nu exista deocamdata. Nu-mi cereti sa ma antepronunt, ca nu pot”, a spus Ciorbea. Intrebat daca va exista un demers al Avocatului Poporului sau institutia va astepta ca partidele sa faca o contestatie a Ordonantei, pentru a analiza daca o va ataca, Ciorbea a raspuns: “In principal reactionam. Numai in cazuri deosebit de grave actionam. In rest, reactionam. Insa nu-mi cereti sa fac declaratii si sa ma antepronunt, ca nu e cazul, sincer”.

CITESTE SI: Ordonanta privind migratia primarilor va fi adoptata in sedinta de Guvern de joi. Primarii au 10 zile sa isi aleaga partidul 

El a spus ca institutia Avocatul Poporului va studia OUG daca aceasta va fi adoptata de Guvern si va astepta si argumentele partidelor.
“Sigur ca vom studia, dar asteptam si argumentele partidelor si vom vedea atunci”, a mai spus Ciorbea.

Guvernul se va reuni joi in sedinta, tinand cont ca Parlamentul isi incepe sesiunea de toamna la 1 septembrie, pentru adoptarea mai multor ordonante de urgenta, printre care si cea prin care alesii locali au posibilitatea, timp de doua saptamani, sa isi aleaga partidul fara sa isi piarda mandatul.

Surse oficiale au declarat ca Guvernul va discuta joi ordonanta de urgenta privind migratia politica a alesilor locali. Potrivit acestora, ministerele mai au inca de facut unele observatii la ordonanta, aceasta nefiind discutata inca la nivelul Executivului.

CITESTE SI: ACL a trimis o scrisoare catre statele UE si SUA asupra pericolului fraudarii alegerilor 

Primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.

“Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor”, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

Sursa foto: adevarul.ro