VICTOR PITURCA incepe PREGATIREA nationalei pentru PRELIMINARIILE EURO 2016

Selectionerul nationalei de fotbal a Romaniei, VICTOR PITURCA, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca meciurile amicale cu Albania si Algeria sunt menite sa PREGATEASCA jocul de debut in PRELIMINARIILE EURO 2016, contra Greciei.

Piturca a subliniat ca meciurile cu Grecia din PRELIMINARIILE EURO 2016 vor fi diferite fata de cele din barajul pentru CM 2014: ”Meciurile cu Grecia vor fi diferite, una e sa joc baraj, alta sa joci grupa de calificare. Se va schimba si la ei antrenorul, asta poate fi un dezavantaj, il cunosteam foarte bine pe cel care e acum. Echipa Romaniei a crescut in joc, sper sa castigam cat mai multe puncte din meciurile cu Grecia”, a declarat Piturca, citat de Agerpres.

”Avem in jur de zece zile in care vom fi impreuna si incepem pregatirile pentru preliminariile Europeanului din Franta. Sunt jucatori noi veniti la echipa nationala, mai multi ca oricand, jucatori tineri, care au demonstrat ca au calitatile necesare sa fie selectionati. Eu sper sa reactioneze bine si sa ramana in anturajul echipei nationale si, de ce nu, sa se si impuna si sa joace”, a afirmat Piturca, adaugand ca spera si la jocuri bune si la rezultate pe masura in turneul din Elvetia.

Piturca a mai spus ca din lot puteau face si alti jucatori, precum Luchin si Gardos si a explicat de ce a renuntat la altii. ”Torje si Nica n-au fost convocati pentru ca pur si simplu n-au jucat la echipele de club. Din pacate, au jucat prea putine meciuri pentru a putea fi convocati. Torje e un jucator de baza al echipei nationale. E foarte important sa-si gaseasca o echipa care sa mizeze pe el si sa joace. A fost tot timpul convocat, chiar cand a jucat mai putin, iar la meciul cu Argentina nu a reactionat cum speram”, a declarat selectionerul nationalei de fotbal.

In schimb, selectionerul l-a laudat pe juniorul Cristian Manea, de la Viitorul Constanta. ”Mi-a placut de el la meciuri, are personalitate. A fost mai emotiv la antrenament, dar avem 10 zile si sper sa se adapteze. El e polivalent, nu e postul lui de baza fundas dreapta, dar pentru asta l-am chemat”, a spus Piturca.

Legat de portarii Costel Pantilimon si Ciprian Tatarusanu, antrenorul nationalei a evidentiat ca ”pentru un jucator e extrem de important sa joace. Indiferent ce calitati are, daca nu joaca, nu va realiza nimic. Pentru Pantilimon, e extrem de important sa plece la o echipa buna si sa joace. Mi-e teama pentru Tatarusanu ca va pleca la o echipa buna si trebuie sa se impuna. Dar la o echipa buna mai sunt doi portari cel putin la fel de valorosi”.

Selectionerul vrea ”ca jucatorii care vin la echipa nationala sa faca ambele faze foarte bine. Aici e echipa nationala, nu sunt meciuri de campionat. Ai pierdut doua-trei meciuri, ai pierdut calificarea. Nu risc, nu mizez pe jucatori care nu fac asta. Daca imi garanteaza cineva ca vom castiga meciurile cu Sanmartean si cu Budescu, cu placere ii voi convoca”.

Citeste si: PRELIMINARII EURO 2016: Prezentarea adversarilor Romaniei

Piturca a mai spus ca are incredere in Nicusor Stanciu, care insa nu s-a impus inca la Steaua, dar ii place si Robert Valceanu. Selectionerul nu a renuntat la Dorin Goian, in timp ce Sapunaru ”a renuntat la echipa nationala si a anuntat ca atata timp cat voi fi eu nu va mai veni”, iar Mutu ”n-a mai jucat deloc, a inscris un gol-doua la Petrolul, in campionatul Romaniei”.

Daca in privinta lui Vlad Chiriches nu are nicio grija, in schimb, Piturca este deranjat de incertitudinea legata de viitorul carierelor lui Rat si Marica, in prezent fara contracte. ”Am discutat cu Chiriches, nu a fost pus pe lista de transferuri. E sub contract cu Tottenham, s-a adaptat intr-un timp scurt. A avut un meci-doua mai slabe, oricui i se poate intampla, dar e un jucator de valoare, care se va impune fara doar si poate. Ma ingrijoreaza ca si Rat si Marica deocamdata nu au contract. Am avut o discutie, i-am spus lui Rat sa rezolve cat mai repede cu Rayo, care-l vrea. Sunt doua cluburi mici in Spania, cu siguranta si la anul vor avea probleme in Spania”, a afirmat Piturca.

Citeste si: ROMANIA va disputa un meci amical in compania Danemarcei

Lotul echipei nationale s-a reunit duminica la Mogosoaia, iar joi va pleca in Elvetia, unde va juca meciuri amicale cu Albania (31 mai) si cu Algeria (4 iunie). Romania face parte dintr-o grupa cu Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord si Insulele Feroe in preliminarile EURO 2016. Meciul de debut va avea loc pe 7 septembrie, in deplasare, cu Grecia.