VICTOR PONTA: ACCIZA LA PALINCA va fi ELIMINATA de anul viitor

ACCIZA PENTRU PALINCA va fi ELIMINATA, incepand din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015, dar Romania trebuie sa se pregateasca și de o batalie juridica cu Comisia Europeana pe aceasta tema, a declarat, duminica, premierul VICTOR PONTA, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

“Exista o tara vecina Romaniei care a avut o problema cu Comisia Europeana, dar a pierdut procesul. Noi am gasit o solutie și deja s-a introdus, e la Camera Deputatilor, o solutie pe care noi o consideram compatibila cu legislatia europeana, prin care se scoate acciza la palinca”, a precizat Ponta.

Primul ministru a subliniat ca proiectul de lege ar putea fi adoptat luni in Camera Deputatilor și, daca va fi promulgat de președintele Romaniei, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015. “Insa, este posibil Comisia Europeana sa ne ceara verificarea. Probabil vor avea grija vecinii noștri. Comisia ne-a transmis ca, daca facem ca Ungaria, nu este de acord, dar am gasit o alta solutie juridica. Cu siguranta va intra in vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranta vom avea o batalie juridica cu Comisia Europeana pe aceasta tema”, a completat Ponta.

Citeste si: Guvernul a cerut acordul CE pentru a elimina acciza la palinca produsa de persoane fizice

Codul Fiscal prevede ca pentru tuica și rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie și destinate consumului propriu, producatorii sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur, potrivit Agerpres.

Producatorii romani de palinca solicita modificarea Codului Fiscal, in sensul neaccizarii unei cantitati de 200 de litri de tarie pentru fiecare familie, pentru consum propriu.

Citeste si: Senatul a respins exceptarea de la plata accizei pentru bauturile traditionale destinate consumului propriu

Astfel, producatorii vor sa se excepteze de la plata accizelor: tuica, palinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars și tescovina destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 100 de litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala pe an cu concentratie alcoolica de 100 la suta in volum, cantitatea reprezentand 200 litri de distilat din fructe la 50 grade.

O alta propunere este ca micile distilerii, care produc mai mult de 100 de litri de alcool sa plateasca o acciza de zece ori mai mica.