VICTOR PONTA, BILANT dupa 3 ANI DE GUVERNARE: Senatorii nu sunt angajatii DNA, am vorbit cu ministrul despre asta. UPDATE

Prim-ministrul VICTOR PONTA, invitat la emisiunea “Punctul de intalnire”, pe postul Antena 3, face un bilant al celor 3 ani de cand se afla la carma Guvernului.

3 ani inseamna o perioada de timp si va fi un bilant mai amanuntit legat de ceea ce am promis in campania electorala si in programul USL, pentru ca acest guvern, indiferent de ceea ce s-a schimbat in componenta sa, a ramas 100% pe programul de guvernare al USL-ului (…). Am preluat conducerea Romaniei dupa 3 ani de recesiune economica, eu pot sa zic dezastru economic, 2012, 2013, 2014 si 2015 cu siguranta …sunt 4 ani de crestere economica neintrerupta, peste media europeana, ceea ce nu-i putin lucru”, a spus premierul.

Am promis ca vrem sa venim la guvernare ca sa indreptam relele facute. Dincolo de a da inapoi pensiile, salariile, toate acele hotarari pe care le-au castigat profesorii impotriva Guvernului, in acesti 3 NU s-a taiat 1 leu de la o pensie sau de la un salariu, ci s-au crescut, atat cat s-a putut. Am pornit de la un salariu minim de 675 de lei, daca nu ma insel, si la 1 iunie va fi 1050, iar la 1 ianuarie va fi 1200, deci vorbim despre cei care castiga cel mai putin“, a mentionat premierul.

Al treilea lucru pe care incepem sa-l uitam, dar care e important: in 3 ani de zile NU s-a inchis o scoala si un spital, ci s-au redeschis cateva din cele inchise in perioada 2010-2011″, a mentionat premierul.

Au fost niste dorinte pentru dezvoltare economica pe care toata lumea le anunta si nimeni nu le adopta vreodata. Anul trecut, scutirea de impozit a profitului reinvestit…tot anul trecut faimoasa reducere a CAS, revenirea la TVA“, a mai spus Ponta, adaugand ca acestea ar fi cele mai importante lucruri pe care le-a promis si pe care a reusit sa le faca.

Premierul a vorbit, duminica, la “Punctul de intalnire”, si despre cum arata economia romaneasca, dar si despre infrastructura rutiera.

Avem 57% grad de absorbtie a fondurilor europene“, a precizat Ponta.

Infrastructura rutiera e o prioritate pentru perioada urmatoare(…). Din cei 600 de km de autostrada 300 de km i-a inaugurat acest Guvern”, a spus Ponta.

Potrivit premierului, “suntem intr-o tara in care, din pacate, demagogia este mai vocala decat ratiunea”.

Comarnic – Brasov este o autostrada foarte scumpa pentru ca nu aveam fonduri europene, e o zona geografica dificila, asa ca singura solutie era sa o facem prin parteneriat public-privat“, a notat premierul.

Premierul Victor Ponta a oferit detalii despre afirmatia sa potrivit careia soarta Guvernului “depinde de voia DNA”.

Voiam sa spun voia domnului, dar asa a iesit. Uneori, in presa romaneasca, nu la Antena 3, DNA-ul e confundat cu divinitatea,ca nu greseste niciodata, nici nu poate fi criticat”, a spus Ponta, duminica, la “Punctul de intalnire cu Radu Tudor”.

Eu voiam sa spun altceva, veneam dupa o intalnire cu liderii noului PDL, cum a zis domnul Blaga la Congresul UDMR. Mie mi se pare destul de clar la acest moment ca nu se va schimba actuala majoritate parlamentara pana la alegerile din 2016. Vom continua sa guvernam cu UDMR, cu PC, cu partidul domnului Tariceanu care este in sfarsit inscris“, a spus Ponta.

La subiectul justitie si cererile procurorilor DNA indreptate catre Parlament, Victor Ponta a afirmat ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea “unui procuror DNA” catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Sova, incalca regulile de procedura si respectul intre institutii, iar ministrul l-a asigurat ca va vorbi cu procurorul general.
Exista situatii in care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, cand a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus sa-i ancheteze pe senatori cum au votat, ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Presedintele Iohannis, daca se adreseaza Parlamentului, o face sub semnatura, nu pune un consilier sau un portar. “Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii” si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general si o sa-i spuna, nu public. Aici e vorba de respect intre institutii. Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului“, a spus premierul.

La remarca moderatorului ca au existat intrebari legate de motivul pentru care ministrul Justitiei nu intervine in cazul unor probleme ale justitiei, premierul a raspuns ca nu vrea sa se interpreteze ca Guvernul vrea sa controleze activitatea justitiei.

Premierul Ponta afirma ca intelege motivul pentru care el si presedintele tarii nu pot comenta activitatea justitiei, dar nu si de ce toti ceilalti romani, cetateni liberi, nu au voie sa critice justitia, ci doar Parlamentul si Guvernul si ca ar vrea ca aceste trei puteri sa fie “cu adevarat” egale.

Eu cred ca toti cei care au functii importante in stat, presedintele, prim-ministrul – si asta e motivul pentru care ma vedeti ca de mult timp nu mai comentez si nu raspund la intrebari legat de justitie – avem o obligatie legata de functia noastra, ca eu nu pot sa imi dau asa parerea ca un analist sau ca un jurnalist sau ca un cetatean. in schimb, toti ceilalti, cetateni liberi din aceasta tara, au voie sa-si spuna parerea, nu doar sa-si spuna parerea ca justitia e buna, pot sa spuna si cand li se pare ca ceva nu e bun. Mie mi se pare aceasta noua tendinta “domn’e, nu are nimeni voie sa scoata un cuvant despre justitie”… atunci nu avem voie sa criticam nici Parlamentul, nici Guvernul, ca sunt trei puteri in aceasta tara, teoretic si constitutional – Justitia, Legislativul si Executivul. Pai, pe astia doi de ce avem voie sa-i criticam si pe al treilea nu ?

N-am voie eu ca prim-ministru, repet, si respect aceasta interdictie, autoasumata. Nu e bine ca presedintele tarii sa o faca sau, nu stiu, comisarul european din partea Romaniei. Dar ceilalti ? si Biserica avem voie sa o criticam daca ni se pare ceva rau, nu ? Orice ai voie, asa ca as vrea ca aceste trei puteri in stat sa fie cu adevarat egale“, a spus Ponta.

El a apreciat ca toti ceilalti 20 de milioane de romani au voie sa spuna daca o institutie este buna sau rea.

Sursa foto www.antena3.ro