VICTOR PONTA: CODUL FISCAL are TOATE AVIZELE necesare si intra in vigoare la 1 ianuarie

PREMIERUL ROMANIEI, VICTOR PONTA, ALOCATII, DIFERENTIEREA ALOCAIILOR, COPII, STARE MATERIALA, FAMILII SARACE

Premierul VICTOR PONTA a anuntat vineri ca proiectul CODULUI FISCAL are TOATE AVIZELE cerute de lege si urmeaza sa fie transmis la Parlament.

“Proiectul va fi trimis la Parlament, nu pretindem ca forma sa e perfecta. Evident ca pot aparea imbunatatiri, amendamente. Sunt convins ca aceasta baza de discutii e extrem de avansata si bine lucrata. Este cel mai important proiect guvernamental pentru prima parte a anului. Sper ca in urma dezbaterilor sa avem codurile aprobate pana in 30 iunie, urmand sa intre in vigoare in 1 ianuarie”, a spus VICTOR PONTA.

Potrivit premierului, pentru cea de-a doua perioada a anului cel mai important proiect al Guvernului va fi noua lege a salarizarii. “Imediat dupa ce finalizam dezbaterea si adoptarea codurilor, in partea a doua a anului cel mai important proiect este noua lege a salariarii. Nu putem vorbi insa concret de asta pana nu avem Codul Fiscal, ca sa stim ce venituri avem. Un pic de ordine in haosul care stapaneste salarizarea in zona publica, o scala a valorilor cat de cat de inteles si logica. Un mod de salarizare pentru angajatii din domeniul public – medici, profesori, militari – care sa asigure un trai decent si sa-i tina cat se poate de mult dincolo de tentatiile legate de coruptie. Noi lucram la efect – coruptie – dar cred ca trebuie sa lucram si la cauza, asa cum s-a facut in zona magistratilor. Trebuie sa oferim o stabilitate si o perspectiva de cariera din acest punct de vedere”, a spus VICTOR PONTA.

Citeste si: Proiectul NOULUI COD FISCAL si cel al NOULUI COD DE PROCEDURA FISCALA au fost APROBATE de Guvern

Premierul a mai declarat ca datele prezentate de Ministerul de Finante pentru primele luni ale anului arata o situatie buna in privinta incasarilor bugetare. “Ministerul de Finante a pus deja la dispozitie executia bugetului pe ianuarie si februarie. Avem o crestere de venituri de peste trei miliarde lei, in principal e meritul ANAF, sper sa aplice mai departe politica, dar fara excese. Cer tuturor angajatilor ANAF sa-si faca datoria cu duritate, dar fara excese. Avem o scadere a cheltuielilor cu peste doua miliarde. Mai pe romaneste, avem un plus de peste un miliard de euro. Aceasta tendinta de incasari suplimentare se continua, azi avem incasarile realizate pe martie. Exista insa si o pastrare a tendintei de scadere a cheltuielilor. Pe primele date, dupa trei luni, suntem pe plus cu peste 1,5 miliarde de lei. Tendinta atat pe incasari, cat si pe scaderea cheltuielilor este constanta”, a mai spus premierul.

Citeste si: PROIECTUL CODULUI FISCAL a fost AVIZAT de ministere

Astfel, ar putea fi aplicata reducerea TVA. “Putem o prevedere din Codul Fiscal, trebuie sa o alegem pe care, referitoare la TVA, sa o aplicam anticipat, probabil de la 1 iulie: fie reducerea TVA la 20 fie reducerea cotelor speciale la 9 la suta pentru produsele de baza. Daca nu facem asta, vom continua sa avem excedente bugetar ceea ce intr-o tara ca Romania nu este un lucru neaparat bun, daca ar fi Germania, ar fi un lucru bun”, a mai afirmat prim-ministrul.

Acesta a mai anuntat ca pensiile si salariile bugetarilor care trebuiau achitate pana pe 15 aprilie vor fi platite in avans, avand in vedere Pastele. Astfel, salariile vor fi achitate pana pe 8 aprilie, iar pensiile, pana pe 10 aprilie.