Victor Ponta dupa discutia cu FMI: Cresc salariile si pensiile. Taxele se vor mari in functie de inflatie

Victor Ponta a ajuns la o intelegere cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala vizavi de bugetul pe anul viitor. Printre cele mai importante decizii sunt: cresterea salariului minim la 850 lei si marirea pensiilor cu 3,76%.

“Salariul minim va ajunge la 850 de la 1 ianuarie, iar de la 1 iulie va creste la 900 de lei. De asemenea, pensiile vor fi marite cu 3,76%”, a declarat Ponta la Palatul Victoria.

In ceea ce priveste salariile profesorilor si medicilor, premierul nu a oferit cifre clare, insa a vorbit despre o crestere mai ales pe segmentul medicilor rezidenti si cel al profesorilor debutanti:

“Va fi o crestere bugetara pe categorii. Vom continua negocierile pentru a stabili salariile rezidentilor si cele ale profesorilor debutanti. Trebuie sa luam decizii de crestere”, a mai spus premierul.

Cabinetul Ponta a cazut de acord cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala si pentru scaderea “semnificativa” a contributiilor sociale. Ponta s-a incurcat, in timp ce prezenta aceasta decizie in fata presei. A incurcat “scaderea” cu “cresterea”:

“Va exista o reducere a contributiilor sociale. Va exista in memorandumul de intelegere cu FMI, BM, un angajament de crestere….. a, pardon, scadere semnificativa de 5% din al doilea  semestru al anului .”

Sectorul investitiilor va avea parte de o marire substantiala, anul viitor. Deficitul bugetar va fi scazut si el in 2014: “Am stabilit un deficit bugetar de 2.2% din PIB, in scadere fata de anul acesta . Pentru investitii am prevazut ca date de constructie a bugetului investitii care sa depaseasca 6% din PIB, avand astfel posibilitatea de a continua cresterea economica.”, a mai spus primul ministru.

La capitolul taxe si impozite  vor exista mariri in functie de inflatie. Carburantul se va scumpi si el. In plus, guvernul impreuna cu FMI au decis impunerea unui nou impozit: “Vom indexa accizele in functie de rata inflatiei. Din fericire, inflatia are o cota scazuta pentru 2013.

Vom introduce un impozit pentru constructiile speciale. E vorba de persoane juridice. Va exista o crestere a redeventelor la resursele minerale de 25%, o acciza de 0, 7 centi la litrul de carburanti. Acesti bani rezultati vor merge in fondul special pentrut dezvoltarea infrastructurii rutiere.”, a explicat Ponta.