Victor Ponta, dupa sedinta CExN a PSD: PSD a decis sa ramana la guvernare. A fost o sedinta dificila, PSD are nevoie de o reforma radicala

Cum a comentat Victor Ponta discursul lui Klaus Iohannis

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, dupa sedinta Comitetului Executiv National (CExN) al PSD, ca PSD are nevoie de un nou proiect pentru perioada 2015-2019 care sa arate “foarte clar” ca partidul s-a rupt de “comunisti”, de “baroni” si de corupti si a adaugat ca s-a decis ca COngresul partidului sa aiba loc in primavara anului viitor, in luna martie. Totodata, el a mentionat ca PSD a decis sa ramana la guvernare, urmand sa vina in Parlament cu o formula restructurata de guvern si cu bugetul pe 2015.

Va prezentam mai jos principalele declaratii ale lui Victor Ponta, prezentate in format Live Text de Mondo News

Am avut o prima intalnire a CExN a PSD dupa rezultatele alegerilor din 16 noiembrie. O intalnire mai lunga, mai tensionatam, dar absolut necesara. Am incheiat un ciclu complet electoral inceput in 2010, cu rezultatele pe care le stie toata lumea, atat la locale, europarlamentare si prezidentiale si la sfarsitul acestui ciclu electoral eu ca lider al PSD si echipa trebuie sa ne asumam nu numai lucrurile bune ci si infrangerea din 16 noiembrie si sa dam ocazia colegilor nostri sa construiasca un nou proiect.  Le-am multumit tuturor pentru activitatea din acesti 5 ani si am incercat sa transmit multumiri milioanelor de romani care ne-au votat in aceste patru randuri de alegeri. In urma acestor alegeri am pierdut pentru a treia oara la rand la prezidentiale dar am obtinut cel mai mare scor din istoria partidului la locale, parlamentare si europarlamentare. Noul proiect pentru urmatorul ciclu electoral trebuie sa tina cont si de realizari, dar si de cauzele reale ale esecului de la prezidentiale. 

Daca intelegem foarte clar ce a mers bine, ce a mers prost, evident avem sansa ca miscarea politica de centru stanga sa ne facem in continuare rolul, prezenta si activitatea pe scena politica.

Prima decizie e de a organiza forumurile principale de conducere a PSD in primavara anului viitor. E nevoie de timp ca proiectul pentru 2015-2019 sa fie construit, noua echipa de lideri, proiectul in sine si capacitatea de a le pune in aplicare. Actuala conducere va asigura conducerea partidului pana in primavara, cand nu se va alege doar o echipa, ci se va decide asupra proiectului politic in urmatorii cinci ani.

A doua decizie a fost legata de asumarea actului guvernarii. Cu o singura abtinere, am primit un mandat foarte clar in 2012 de a guverna tara, am avut rezultate unele foarte bune. In formula noua a USL lansata in 14 noiembrie, alaturi de grupul minoritatilor nationale, ne dorim sa prezentam in Parlament in primul rand o formula restructurata de guvern si bugetul pe 2015. Stiam de decizia UDMR, le respect decizia, insa sunt multe proiecte comune pe care trebuie sa le continuam, voi considera intotdeauna ca este in interesul Romaniei ca minoritatile si cea maghiara sa aiba o voce puternica.

PSD trebuie sa vina pana in primavara cu un nou proiect politic. E vorba de schimbari de fond, principalele acuzatii legate de comunism… Nu conteaza daca eu la 42 de ani sunt comunist sau nu, conteaza cum ne vad oamenii. Sunt lucruri pe care trebuie sa le facem cu perseverenta si cu convingere, va fi o alta provocare si o schimbare radicala.

A fost o sedinta dificila, pentru mine e un moment mai dificil din care pot sa invat sau putem sa gasim altul mai bun. Cat voi mai fi prim-ministru voi incerca sa fiu un prim-ministru bun. Votul din 16 noiembrie este o lectie dureroasa pentru mine, dar probabil venita la momentul oportun. Cei care invata din asemenea lectii au probabil o a doua sansa. PSD isi va schimba imaginea de partid de baroni.

Am avut si o discutie cu colegii cu care mergem mai departe. Acum ca am pierdut imi asum singur aceasta responsabilitate, dar tocmai pentru ca este o perioada dificila, este nevoie de o echipa de conducere in PSD care sa fie cu adevarat unita. Trei dintre colegii nostri pe care nu doar eu, ci majoritatea covarsitoare a colegilor, cu doua voturi impotriva, au considerat ca trebuie sa ne despartim drumurile. Uneori e nevoie de decizii radicale si sa ramai in echipa cu cei care au un proiect comun cu tine. Domnul Geoana, Vanghelie si Sova au primit o sanctiune de excludere din partid. Este important ca in primavara, in baza lucrurilor bune pe care le-am facut si in baza erorilor si greselilor noastre, sa avem un nou proiect politic, astfel incat in 2016 sa fim din nou in alegerile locale si parlamentare principala forta politica a Romaniei si de schimbare a Romaniei in bine. Iar in 2019 la europarlamentare si prezidentiale, daca va fi sa nu le castigam, macar sa nu le pierdem ca suntem considerati comunisti si baroni locali. Avem nevoie de o forta politica de centru stanga care poate dovedi ca putem face lucruri bune.

Cu siguranta vom mai avea intalniri in cursul acestui an, la guvern vom merge in formula USL cu PLR si vom prezenta bugetul pe 2015 in care nu va exista nicio marire de taxe si impozite, nu se va schimba cota unica, iar tot ce este deja adoptat referitor la indexarea pensiilor, sanatate, educatie, este cuprins in proiect si sper sa fie sustinut de Parlament.

Acum vad o majoritate care va functiona, dar nu pot sa exclud ca la un moment dat se va intampla ceva. Guvernarea tarii e un lucru mult mai complicat decat castigarea unor alegeri. Romania a iesit din criza si trebuie sa fie capabil sa-si gestioneze potentialul. Imi doresc ca viitorul guvern sa fie pregatit pentru ca guvernarea tarii e un lucru mult mai greu si complicat decat castigarea unor alegeri.

Trebuie o schimbare mai mare decat schimbarea de oameni. O schimbare care se va face in timp, PSD are nevoie de o reforma radicala. Stiu ca trebuie schimbat ceva si ca pana in primavara noul proiect trebuie sa cuprinda toate aceste lucruri. Nu stiu daca e cineva care poate mai bine decat mine, il voi sprijini. Toata echipa de conducere isi incheie mandatul, dar nu pentru ca am pierdut la prezidentiale. Am decis ca pana la Congres sa ne ducem pana la sfarsit mandatul. Daca afceam in decembrie un congres, eu nu candidam. Le-am spus ca nu sunt pregatit pentru un asemenea congres. Convingerea mea esre ca pot sa particip la un nou proiect, nu sa incurc. Nu mi-am dorit sa piarda partidul cu mine candidat, ci sa castige cu mine chiar necandidat. Trebuie sa fiu eu unul din echipa care castiga. Trei alegeri am castigat, a patra nu.