VICTOR PONTA este ACUZAT de publicitate electorala mascata in timpul “Vietii Satului” de la TVR

Trei membri ai CA al TVR, Andrei Muraru, Radu Carp si Romina Surugiu, spun ca Victor Ponta si-a facut publicitate electorala duminica, in emisiunea “Viata satului” de la TVR 1, desi acest program nu era unul dedicat campaniei, Carp si Surugiu cerand demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

“Am luat act cu ingrijorare de prestatia domnului Victor Ponta in emisiunea TVR «Viata satului» din data de 26 octombrie. Aceasta emisiune are un caracter informativ si nu un caracter electoral, in conditiile in care timpii de antena au fost stabiliti de catre televiziunea publica de comun acord cu reprezentantii tuturor celor 14 candidati pentru alegerile prezidentiale. Nu este pentru prima data cand in emisiunea «Viata satului» candidatilor la alegerile prezidentiale li se face publicitate mascata: in urma cu cateva saptamani, invitatul emisiunii a fost Calin Popescu – Tariceanu, care si-a prezentat programul electoral in domeniul agriculturii”, spun, intr-un comunicat comun remis Mediafax, Radu Carp si Romina Surugiu.

Acestia mai spun ca TVR a difuzat, in regim de publicitate si nu in cadrul emisiunilor electorale, “un videoclip electoral mascat al unei unei formatiuni politice – reclama la Festivalul International al Viei si Vinului, care a avut loc in perioada 23 – 26 octombrie”. “Sloganul candidatului PSD Victor Ponta, «Mandri ca suntem romani», a facut parte din continutul acestui videoclip”.

CITESTE SI: VICTOR PONTA, ironizat de TRAIAN BASESCU: Este SINGURUL care putea SA O BATA pe SERENA WILLIAMS. FOTO in articol 

Totodata, Radu Carp si Romina Surugiu solicita demisia lui Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, care difuzeaza emisiunea “Viata satului”.

“Domnul Gherghescu a abuzat de calitatea sa si a inclus dezbateri electorale in mod repetat in cadrul unor emisiuni informative (Victor Ponta a prezentat programul electoral PSD – UNPR – PC folosit la alegerile pentru Parlamentul European in cadrul aceleiasi emisiuni, in luna mai)”, spun Carp si Surugiu.

Potrivit celor doi, “aceste abateri grave de la legislatia care guverneaza domeniul audiovizual in timpul campaniei electorale trebuie aduse la cunostinta CNA”. “Am solicitat ca in sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie al SRTV din data de 27 octombrie aceste cazuri sa fie puse pe ordinea de zi si discutate, pentru a se lua masurile care se impun”, mai spun Radu Carp si Romina Surugiu.

Acestia precizeaza ca emisiunile “Viata satului” in format electoral au incalcat Decizia CNA numarul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei pentru alegerea presedintelui Romaniei, potrivit careia “Candidatii, reprezentantii acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati si care detin functii in institutii si/sau autoritati publice pot avea interventii, in direct sau inregistrate, si in alte emisiuni decat cele prevazute la art. 5 (cele electorale), strict in probleme legate de exercitarea functiei lor; in aceste situatii radiodifuzorii au obligatia sa ia masuri pentru asigurarea echidistantei si a pluralismului de opinii” (articolul 4, alineatul 2)”.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU, la o intalnire cu ELENA UDREA si EMIL BOC in Centrul Vechi al Capitalei 

Pe de alta parte, si Andrei Muraru, un alt membru al CA al SRTv, a atras atentia, intr-un alt comunicat remis Mediafax, cu privire la prezenta lui Victor Ponta in editia de duminica a emisiunii “Viata satului”. Potrivit lui Andrei Muraru, la TVR se intampla “lucruri ciudate”, Victor Ponta fiind considerat “erou” la emisiunea “Viata satului”, cu o saptamana inainte de alegeri.

“Cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, la televiziunea publica se intampla lucruri ciudate. Aceste evenimente stranii nu au cum sa nu trezeasca serioase suspiciuni asupra autonomiei si independentei editoriale a televiziunii publice care, conform legii, trebuie ferita de orice ingerinta politica. Dupa presiunile care s-au facut asupra conducerii televiziunii si care au dat nastere unui mare scandal de presa in urma cu o luna, lucurile par sa nu se fi linistit la nivelul managementului acestei institutii”, spune Andrei Muraru.

El precizeaza ca Victor Ponta, candidatul PSD la aceste alegeri prezidentiale, “nu a gasit de cuviinta sa participe la nici o dezbatere electorala organizata de TVR, dar asta nu l-a facut sa refuze «invitatia» la o «editie speciala» a emisiunii «Viata Satului»”, difuzata duminica, de Ziua Recoltei.

“Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, intrucat emisiunea a fost atat de «speciala» incat publicitatea electorala a fost banal mascata sub o discutie despre banii agricultorilor. Imbracata in subiecte «sensibile» precum cuantumul fondurilor primite de fermieri, piata laptelui sau eliminarea unor accize, emisiunea a fost o mostra de manipulare. Intrebarile ridicate la fileu, temele aranjate si subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adanci suspiciunile ca TVR este controlata de partidul de guvernamant nu doar prin deciziile majoritatii membrilor Consiliului de Administratie, dar chiar prin unii angajati aflati in posturi de conducere”, a spus Andrei Muraru.

Acesta sustine ca “un alt subiect controversat” este cel al exit poll-ului pe care TVR ar urma sa il comande pentru a masura optiunile la alegerile prezidentiale din 2 si 16 noiembrie. “Initial, SRTv a decis organizarea unei licitatii cu valoare estimata, licitatie electronica la care nu s-a prezentat nici un competitor pana la termenul-limita (21.10.2014). Asadar, pentru ca «timpul nu mai permite repetarea procedurii de cerere de oferte», Consiliului de Administratie i se propune aprobarea unei negocieri directe fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Gurile rele, dar cunoscatoare ale tertipurilor licitatiilor publice, dadeau ca sigura aceasta repetare a licitatiei,care ar urma sa fie castigata de o firma de sondare apropiata PSD”, mai spune Andrei Muraru.

Sursa foto: realitatea.net