VICTOR PONTA: In luna iulie am avut incasari de SUTA LA SUTA la buget. Rectificarea bugetara va fi POZITIVA

Prim-ministrul VICTOR PONTA a declarat luni seara, intr-o emisiune la Romania TV, ca in luna iulie au fost incasate le bugetul de stat toate sumele prevazute.

“Pe luna iulie avem SUTA LA SUTA incasari la buget. Cele din plan. Se pare ca cu noua lege a insolventei, cu teama pe care procurorii si cei de la antifrauda incep sa o starneasca, incepe sa dea rezultate. Si asta nu va fi decat in interesul tuturor. Pentru ca toata lumea zice mai multi bani la scoli, la spitale, la cultura, la sport. Ori banii aceia vin din faptul ca toti cei din aceasta tara trebuie sa aiba drepturi si obligatii in egala masura”, a spus Ponta.

Premierul a mai anuntat si ca rectificarea bugetara care va fi facuta in aceasta saptamana va fi una pozitiva.

“Saptamana aceasta va fi rectificarea si va fi una pozitiva. Nu voi putea da cat as vrea, dar Basescu minte cand vorbeste despre deficit de 2,8 miliarde. El sta toata ziua si se ocupa de fisa postului altora. Glumele de prost gust la adresa ministrului nu-stiu-care… Eu cred ca un presedinte trebuie sa intrebe guvernul aveti nevoie de sprijin, aveti nevoie sa va promulg mai repede codul insolventei? Nu sa amane ca sa ajute nu stiu de prieten. Am inteles ca voia sa protejeze un trust media aflat in insolventa. Sunt 41 de miliarde de recuperat de la firme in insolventa. Estimarea noastra este ca putem sa recuperam 10 la suta, este o estimare pesimista. Iar 10 la suta ar insemna exact cat trebuie pentru atenuarea reducerii CAS”, a declarat premierul.

Ponta a mai aratat ca obiectivul fundamental este ca angajatul sa aiba sanse mai mari. In primul rand sa aiba carte de munca, iar asta inseamna ca are somaj, ca are asigurari de sanatate si ca are pensie. Nu poţi sa combaţi evaziunea fiscala doar cu bata, chiar daca DNA si DIICOT au avut rezultate bune”, a mai declarat premierul.

Ponta a mai afirmat ca Basescu s-a opus reducerii CAS doar pentru ca masura a fost propusa de el. “Traian Basescu s-a opus reducerii CAS doar pentru ca am propus-o eu. Cine are de pierdut? Cei care trebuie sa dea salarii luna viitoare si care ar fi platit cu 5 la suta mai puţin. Si cei care poate si-ar fi gasit un loc de munca. Un presedinte trebuie sa înţeleaga ca este un mediator, nu unul care se legitimeaza prin lupta si razboaie. Am avut tot razboaie de noua ani si jumatate si nu a avut nimeni nimic de castigat” a declarat Ponta.

Ponta a mai declarat ca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, de la care organizarea caruia se implinesc marti doi ani, este marea sa nerealizare. “Chiar daca nu mai suntem toti cei care atunci promiteam acest lucru in 2012, imi pare foarte rau ca Crin nu a ramas in acest proiect, dar asta nu inseamna ca trebuie abandonat proiectul, il ducem pana la capat. Eu in continuare cred ca pentru Romania ar fi fost mult mai bine sa scurtam cu doi ani un mandat care nu a fost doar rau, ci inutil. Ce a facut Basescu pentru Romania? Ce a facut pentru el, mai vedem la televizor si pe la procurori. Important este sa reusim acum schimbarea lui Traian Basescu. Trebuie sa fie o schimbare pe cale pasnica”, a spus Ponta.

Referitor la acuzatiile de incalcare a statului de drept, Ponta a declarat ca nu a luat fraiele justitiei. “Chiar nu am luat niciun fel de fraie ale justitiei si am reusit sa o eliberam de sub Traian Basescu. Eu cred ca multi ani Traian Basescu a pus justitia sub control politic, rolul nostru a fost sa o eliberam de sub acest control. Ideea este ca justitia sa fie cu adevarat independenta, sa aplice legea pentru oricine, nu sa inlocuim controlul lui Basescu si Macovei cu un alt control politic”, a spus premierul.

Citeste si: OLGUTA VASILESCU: VICTOR PONTA isi va lansa CANDIDATURA la prezidentiale in Craiova

Ponta s-a referit si la candidatura sa la prezidentiale. “Exista doua optiuni fundamentale, si asta e una din explicatiile pentru care plec dintr-o functie importanta, de premier, pentru a candida la o functie cel putin la fel de importanta. Voi preda conducerea guvernului daca voi fi ales presedinte. Nu o voi preda inainte pentru ca nu sunt incompatibile cele doua pozitii, de premier si de candidat la presedintie. Exista varinta in care eu, ca port-stindard al proiectului de schimbare, castig cursa prezidentiala, sau cea in care cei care nu vor sa schimbe regimul Basescu, ci doar pe Traian Basescu, vor castiga”, a afirmat presedintele PSD.

Eu sper sa ajung in turul doi la prezidentiale si apoi oricine va fi contracandidat, nu prea mai conteaza. Nu exclud revenirea pe cai mari a lui Crin Antonescu si chiar imi doresc sa revina, pentru ca am fost prieteni, in primul rand, si pentru ca este un om viu, in al doilea rand. Nu as fi candidat impotriva lui Crin, daca mai exista USL”, a mai spus Ponta, care a mai aratat ca la proiectul economic al USL a lucrat, mai mult decat cu Crin Antonescu, cu Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase. “Doi fosti prim ministri de la care aveam realmente multe de invatat despre guvernare. Tariceanu a ajuns un fan al USL pentru ca dincolo de crestera pensiilor si salariilor, reducerea TVA la paine, cele trei masuri fundamentale din programul USL – mentinerea cotei unice la 16 la suta, scutirea de impozit a profitului reinvestit si reducerea CAS – le-a facut acest guvern. Ca vom reusi sau nu sa refacem USL… eu imi doresc acest lucru”, a spus premierul.

“Sunt un candidat la functia de presedinte despre care toata tara stie absolut tot. A avut grija domnul Basescu si propaganda domniei sale sa arate tot ce era mai ascuns in trecutul meu. Nici nu mi-e frica de Basescu, nici nu ma poate santaja. Pentru ca marele sau «talent» a fost capacitatea de a santaja oameni si de a-i distruge cu tot felul de dosare si inscenari. Eu am rezistat si pe 22 decembrie anul acesta, fix la 25 de ani dupa ce a mai fugit unul cu elicopterul, eu voi fi acoloo. Nu stiu in ce calitate… de presedinte, de prim-ministru, dar voi fi acolo”, a declarat premierul.

Ponta a vorbit si despre inregistrarile din biroul sau si Adrian Sarbu. “La mine in birou, m-am lamurit, nu exista inregistrari, ar fi cuvantul meu impotriva altcuiva. La mine in birou vin zeci de oameni care au diverse probleme. Vin la mine ca prim ministru, nu de dragul meu. Cer ajutor pentru biserici, drumuri, investitii. Nu as putea sa fiu prim ministru daca nu as vorbi despre astea. Domnul Sarbu era obisnuit sa discute despre stoparea taxelor si credea ca acest lucru va tine la infinit. Dar vine un moment in care toata lumea in Romania trebuie sa plateasca taxele si nu mai poti sa bagi firma dupa firma in insolventa”, a spus Ponta.

“Dupa marea campanie dusa de domnul Sirbu si trustul sau de presa cu traficul de la mine din birou, s-a inchis discutia. Domnul Duicu spunea sunt aici, procurorii au verificat daca ceea ce spune un om la telefon se confirma. Nu s-au confirmat, dovada ca in rechizitoriu nici seful de cabinet, nici domnul Toba nu are vreo calitate procesuala. Cand a fost retinut, in 2014, domnul Ponea era sef in ministerul de Interne? Nu. A fost ca multe alte lucruri o inscenare de presa. Au fost mai multe inscenari. Nu folosesc niciodata in viata privata cuvantul «fa», a fost o minciuna. Azi dimineata am vazut mare stire ca se mareste CAS. Secretarul de stat a spus ca una din propunerile FMI a fost aceasta dar guvernul a spus clar ca nu. Traim si un moment in care daca nu spui ti se inventeaza ceva. Vestea proasta pentru cei care se bucurau prin alte parti, e foarte clar ca ce am spus de la inceput ca nu am avut nicio implicare in comiterea unei fapte penale a fost confirmat in rechizitoriul procurorilor”, a mai spus premierul.

Citeste si: PONTA, la INCHISOARE?! Predictia unui fost consilier prezidential

Ponta s-a referit si la ministrul de Finante, Ioana Petrescu, spunand ca aceasta are conceptii diferite. “Doamna ministru Petrescu poate fi si este un ministru bun, care invata, e extrem de libera de vechile conceptii din Ministerul de Finante. E mai bine asa decat sa aiba un ministru de Finante care nu mai vrea sa invete nimic. Am vrut in Guvern oameni tineri cu o extraordinara pregatire si din mediul privat. Am convins-o pe doamna Petrescu sa vina din America. Mai sunt domnul Nicolescu, domnul Jianu… Ei nu sunt speriati, dar puneti-va in mintea unui student roman de la Harvard care vede ca o colega de-a lui este in tara ministru de finante si e umilita de presedintele Basescu si de oamenii lui. Pai mai convingem pe vreunul sa vina in tara? Ori eu cred ca trebuie sa-i convingem si ca trebuie sa aducem inapoi oameni tineri, macar pentru o perioada”, a spus Ponta.

In legatura schimbarea sefului DGIPI, Ponta a aratat ca aceasta a fost facuta la propunerea lui Gabriel Oprea. “Nu este in subordinea mea, face parte din MAI si e in subordinea domnului Oprea. Domnul Oprea mi-a propus ca domnul Oltean sa aiba alta insarcinare in MAI, eu nu am nimic sa-i reprosez dupa perioada in fruntea DGIPI. Eu nici nu am apucat sa discut cu dansul. E politica de cadre a domnului ministru Oprea. Eu nu intervin in activitatea ministrilor… pana la proba contrarie”, a spus prim-ministrul.

In privinta Aliantei Crestin Liberale, Ponta a afirmat ca valorile PPE, conservatoare, crestine, se cam bat cap in cap cu valorile liberalismului. “E un nume scos din joben, nu stiu cu ce are legatura, cu faptul ca domnul Blaga ca orice vames e un bun crestin? Cred ca apartenenta la o minoritate etnica, la o alta religie, nu e in nici un caz o problema pentru un candidat la presedintie. Am spus ca nu accept eu sa fiu acuzat, nu poti fi presedinte ca esti roman, ca esti ortodox. Eu sunt foarte mandru ca m-am nascut roman si ortodox si asa o sa mor. Ni s-a inoculat in ultimii ani ideea ca noi suntem oameni rai, care trebuie sa fim colonizati din afara. Am avut in ultimii ani din ce in ce mai mult si din ce in ce mai bine o relatie cu toti ambasadorii, vorbim de relatii politice, economice, ei spre deosebire de ambasadorii nostri nu se rusineaza sa vorbeasca despre interesele companiilor lor. Am avut ocazia, discutand foarte des si cu ambasadorii de la Bucuresti, si cu sefii de guvern, sa prezint Romania ca o tara stabila, predictibila si suntem vazuti in acest moment foarte bine”, a spus Ponta.

In ceea ce priveste acuzatiile lansate de Traian Basescu la adresa lui Ilie Sirbu, premierul a declarat ca “Basescu ori a imbatranit, ori a inceput sa primeasca note false de la fost securisti”. “Seful ADS e un liberal din Sibiu, isi face treaba, ori a imbatranit ori citeste note de la Vadim Tudor”, a spus Ponta.

“Am postat pe facebook doua fotografii, in 2012, la Romexpo, cu liberalii, in partea cealalta era domnul Basescu cu Macovei, cu MRU. Dupa doi ani, jumatate din cei de pe scena de la Romexpo erau cu Traian Basescu. Ei au mai fost impreuna in Alianta DA. Nu se va transforma niciodata intr-un partid. Si atunci a fost tot o alianta anti-PSD. Am invatat de cand sunt premier ca prin sistemul constitutional pe care il avem Romania are o singura sansa sa mearga drept, sa aiba doi oameni, doua institutii, presedintia si guvernul, care sa traga in aceeasi directie”, a mai declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca este convins ca, dupa incheierea mandatului de presedinte, Traian Basescu va avea multe explicatii de dat in fata justitiei, pentru ca “toate afacerile care au spoliat statul roman dupa 2005 au, direct sau indirect, legatura cu el”.

“Traian Basescu ar putea sa ajunga la inchisoare dupa ce isi incheie mandatul. (…) Toate afacerile care au spoliat statul roman dupa 2005 sunt legate, direct sau indirect, de Traian Basescu. De aceea sunt sigur ca, dupa decembrie, Traian Basescu va avea mult de raspuns in fata justitiei. Daca Mircea Basescu este cercetat, daca sunt si altii, cred ca va fi toata lumea cercetata, daca a incalcat legea”, a declarat Ponta.

Ponta s-a referit si la Legea Educatiei, precum si la scrisoarea lui Traian Basescu adresata lui Victor Ciorbea. “Domnul Basescu si domnul Funeriu au facut o lege proasta, adoptata prin asumarea raspunderii. Ordonanta pe care noi am facut-o va fi discutata in Parlament. Cred ca sunt vreo 250.000 de absolventi care nu au diploma de Bacalaureat, fara niciun fel de viitor. Si atunci in lege s-au introdus mai multe posibilitati prin care sa le plateasca statul cursuri sa poata lua bacul. Legea Basescu-Funeriu e legea junglei, esti puternic, rezisti, daca nu sa mori. Eu cred ca sistemul de educatie sigur ca trebuie sa protejeze elite, dar trebuie sa se adreseze cat mai multora. Orice copil trebuie sprijinit, sa aiba o pregatire. Eu cred ca o societate inclusiva e cea in care cat mai multi tineri fac scoala. Domnul Basescu zice eu rezist, ceilalti sa moara, nu ma intereseaza de ei, un darwinism social fare nicio solidaritate si compasiune”, a declarat Ponta.