VICTOR PONTA: KLAUS IOHANNIS a facut o “declaratie institutionala” cand a afirmat ca doreste un Guvern PNL

MESAJ 1 MAI, VICTOR PONTA, ROMANIA, PREMIER ROMANIA, ROMANIA TARA MUNCITORILOR

Premierul VICTOR PONTA a afirmat duminica seara ca cei trei ani de guvernare, dintre care doi sub formula USL, il recomanda pentru a ramane in fruntea Executivului si a aratat ca este convins, “in proportie de noua pe o scara de la unu la zece”, ca are sustinerea actualei majoritati parlamentare.

El a apreciat totodata ca recentele declaratii ale presedintelui KLAUS IOHANNIS, care a precizat ca doreste un Guvern PNL, au fost “strict institutionale”.

“Pana acum, intr-o luna de eforturi mediatice si politice importante, s-au strans domnul Vanghelie cu domnul Geoana, pe care oricum nu prea e numarat la noi, ca sa fiu foarte sincer, stiu ca nici nu au votat vreunul dintre ei direct sau prin reprezentanti in 15 decembrie. Pe 15 decembrie am cerut un vot de incredere, am primit 377 de voturi, impotriva au fost 143 si dincolo de cateva foarte mici permutari cred ca e o majoritate solida care va guverna pana la alegerile parlamentare”, a spus VICTOR PONTA, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

“Sunt trei ani in care Romania, spre deosebire de multe tari din Europa, a avut crestere economica neintrerupta, sunt trei ani in care, fata de anii anteriori, anii Guvernului Boc si Basescu, nu doar ca nu s-a taiat niciun leu de la pensii si salarii, ci in fiecare an s-au adaugat, sunt trei ani in care cateva dintre cele mai importante promisiuni ale USL-ului, care tin de zona economica, si anume reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului investit, s-au realizat”, a mai spus VICTOR PONTA.

El s-a referit si la rezultatul alegerilor din Grecia, unde, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, formatiunea de extrema-stanga Syriza a iesit invingatoare, aratand ca “a sunat colopotul” care i-a spus “ocupa-te de economie, de locuri de munca, de salarii, pensii si de viata de zi cu zi, ca altfel oamenii te sanctioneaza”.

Legat de recentele declaratii ale presedintelui KLAUS IOHANNIS, care a precizat ca doreste un Guvern PNL, VICTOR PONTA a apreciat ca acestea au fost strict institutionale si ca nu este cazul sa aiba o discutie cu acesta.

Citeste si: VICTOR PONTA ii da replica lui IOHANNIS: Programul nostru este cea mai buna varianta

“Eu am vazut ce a declarat Iohannis. Mai departe… ce isi doresc unii jurnalisti care il intervievau nu are nicio legatura cu declaratiile. A facut o declaratie institutionala foarte clara, a zis ca nu e treaba presedintelui sa schimbe majoritasi – si slava Domnului ca a zis acest lucru”, a spus VICTOR PONTA, facand referire la faptul ca fostul presedinte TRAIAN BASESCU schimba majoritati in Parlament si intorcea votul oamenilor.

Totodata, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, VICTOR PONTA a afirmat ca nu crede ca presedintele a dat un impuls partidelor de opozitie pentru a forma o noua majoritate.

“Atat cat il cunosc pe domnul Iohannis nu-l vad tragand sfori, fata de fostul presedinte, sunt absolut convins ca nu se va mai intampla acest lucru. Aici sunt importante niste reguli de colaborare intre institutiile statului si din 22 decembrie aceste reguli au fost respectate”, a declarat VICTOR PONTA.

“Este normal ca partidele de opozitie sa incerce sa schimbe majoritati, este dreptul lor. In acelasi timp, insa, sunt decizii importante, legea codului fiscal, Master Planul, legea redeventelor, eu cred ca e bine sa fie adoptate bipartizan, in asa fel incat sa asigure stabilitate. Cred ca e obligatia puterii si a opozitiei sa colaboreze pe teme mari”, a adaugat premierul.

Citeste si: Iohannis: Da, imi doresc un guvern PNL. Cu actualul guvern nu vad cum sa pun in practica viziunea mea pe 10 ani pentru Romani

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat, joi, la Realitatea TV, ca isi doreste un Guvern PNL, cu care sa se simta confortabil si sa puna in aplicare viziunea sa pe zece ani.

”Acest Guvern a fost aici, cand am devenit presedinte, nici nu i-am ales nici nu ii resping. Institutional, nu e treaba presedintelui, dar cu acest guvern nu vad cum sa pun in practica viziunea mea pe zece ani pentru Romania”, a spus Iohannis.

In replica, VICTOR PONTA a afirmat ca Executivul pe care il conduce este social-liberal si a indeplinit programul USL in proportie de 80 la suta, programul sau pe 2015-2016 fiind cea mai buna varianta pentru Romania.

VICTOR PONTA a explicat duminica seara si de ce nu a organizat pana acum alegerile partiale locale si parlamentare care sunt cerute de PNL, potrivit prevederilor legale. El a precizat ca ar fi preferat sa discute cu cei de la PNL pe aceasta tema inainte de a merge la Cotroceni.

“Eu am crezut ca e bine intai sa avem intai dialog intre partidele politice si dupa sa mergem la medierea la Cotroceni cand nu ne intelegem. Cei de la PNL au spus ca nu ne consultam ca mergem direct la presedinte. Nu e nicio problema. Stiti cum se spune intai ai o mediere, si pe urma mergi la arbitru”, a spus VICTOR PONTA.

Premierul a subliniat ca doreste sa existe un sistem de vot nou, predictibil si pentru locale si pentru generale, aceasta fiind prioritatea acum.

“Stabilim un sistem de vot, cat mai predictibil”, a spus VICTOR PONTA la B1 TV.

Premierul VICTOR PONTA a mai anuntat duminica seara ca in sedinta Biroului Permanent National (BPN) de luni se va decide mandatul cu care social-democratii vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni pe tema prioritatilor legislative.

“Maine (luni – n.r.) avem o discutie in BPN pentru a sti exact mandatul cu care mergem la Cotroceni, dar sa zic ca responsabilul din partea PSD pe legile electorale este domnul Zgonea. (…) Ceea ce a declarat azi domnul Zgonea nu era de capul lui, asa, fara sa se consulte (in PSD — n.r.) si merge putin inaintea a ceea ce probabil ca vom discuta maine in BPN. De principiu, o reducere a numarului de parlamentari, un sistem mixt sau proportional”, a spus premierul VICTOR PONTA la postul B1Tv.

Premierul a adaugat ca si-ar fi dorit ca inainte de consultarile de la Palatul Cotroceni sa fi avut loc o discutie intre partidele politice.

“Daca noi ne ducem miercuri si spunem: Ori faceti ca noi, ori daca nu, nu, inseamna ca ne blocam. Tocmai de asta eu vedeam dialogul intre partide inainte de a merge la Cotroceni. Eu cred ca domnul Iohannis, ca presedinte al Romaniei, in baza prevederilor constitutionale, poate sa medieze, insa, mai departe, votul este in Parlament”, a precizat VICTOR PONTA.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a invitat miercuri, la Palatul Cotroceni, partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlament in vederea unor consultari referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare.

Premierul a mai apreciat, duminica seara, ca este rolul presedintelui KLAUS IOHANNIS sa medieze eventuale neintelegeri intre institutii precum Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Intrebat care este punctul sau de vedere in privinta conflictului iscat in ultimele zile intre SRI si Curtea Constitutionala, VICTOR PONTA a raspuns: “Nu as vrea sa uzurp vreo atributie a presedintelui. Medierea intre puterile statului este o atributie exclusiva a presedintelui. (…) Chiar daca nu am avut un presedinte mediator in ultimii zece ani, acum avem si sigur ca presedintele va reusi sa medieze si pe aceasta problema si pe alte probleme, ca totusi au aparut destule in viata de zi cu zi intre diverse institutii sau intre institutii publice si societatea civila”.

Premierul a dezmintit informatia potrivit careia ar fi avut o discutie cu fostul presedinte TRAIAN BASESCU inainte de numirea lui TONI GREBLA ca judecator la CCR si a refuzat sa se pronunte daca acesta din urma ar trebui sa demisioneze din functie, ca urmare a anchetei DNA.