VICTOR PONTA: MASURILE de RELAXARE FINANCIARA sunt SUSTINUTE si BINEVENITE

Premierul VICTOR PONTA a anuntat la postul Romnia TV ca Guvernul urmeaza sa stabileasca pana marti, cel tarziu, daca va fi diminuata TVA la toate produsele de la 24 la 20%, sau doar cea la produse alimentare de baza,  la 9%.

VICTOR PONTA a anuntat ca ministrul de Finante, Eugen Teodorivici, poarta o discutie luni seara cu reprezentantii FMI in legatura cu cele doua masuri: scaderea generala a TVA de la 24 la 20%, sau cea a taxei pe valoare adaugata la produse alimentare de baza, de la 24 la 9%. Premierul Ponta a anuntat Guvernul va lua o hotarare cel tarziu pana marti, cand se va anunta si masura adoptata, aplicabilp “cel mai probabil” din 1 iunie.

Se poate ori sa reducem cota de la 24 la 20%, ori sa reducem cota TVA la produsele alimentare de baza la 9%. Din acest punct de vedere, masurile de relaxare fiscala, care sunt considerate sustenabile pe termen lung si pentru care avem macar informarea, daca nu acceptul formal al partenerilor nostri internationali,sunt sustinute si sunt binevenite. In seara aceasta (luni, n.r.) sau maine (marti, n.r.) vom lua o decizie cu privire la una dintre cele doua masuri si o vom anunta“, a declarat VICTOR PONTA.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Vom face un BILANT al celor trei ani de GUVERNARE

Victor Ponta a declarat ca l-a anuntat si pe presedintele Klaus Iohannis in legatura cu cele doua variante, dar a adaugat ca “in final decizia este a Guvernului”.

Saptamana trecuta l-am informat pe Iohannis cum stam cu primul trimestru, iar astazi (n.r. luni) l-am informat pe guvernatorul Bancii Nationale ce intentii avem. De asemenea, ministrul de Finante discuta cu FMI si cu Comisia Europeana. In final decizia este a guvernului. Avem un surplus mare de incasari, pentru noi era de asteptat dar pentru ei e o surpriza, faptul ca avem 3 miliarde si jumatate de lei in plus fata de cat era programat. Avem o scadere a cheltuielilor bugetare in primul trimestru semnificativa, deci Romania are excendent bugetar adica am incasat mai mult decat am cheltuit. I-am informat pe partenerii nostri ca ne dorim ca o masura din Codul fiscal sa o devansam pentru ca ne-o putem permite acum. 1 iunie va fi data in care cel mai probabil si cel mai posibil va fi adoptata masura luata”a mentionat VICTOR PONTA.

CITESTE SI: VICTOR PONTA si-a anuntat colegii din PSD CUM va fi REDUSA TVA

Premierul VICTOR PONTA a mers, luni, la Banca Nationala a Romaniei pentru a se consulta cu guvernatorul Mugur Isarescu asupra variantelor de reducere a TVA. Ponta a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD, ca veniturile la bugetul de stat, in primul trimestru, au fost cu 3 – 3,5 miliarde de lei mai mari fata de nivelul programat, precizand ca acest nivel permite reducerea TVA inainte de 1 ianuarie 2016.

Conform estimarilor realizate de Ministerul Finantelor, impactul bugetar net al reducerii TVA va fi de -5,2 miliarde de lei. Totusi, beneficiile acestei reduceri ar fi reprezentate de o crestere economica suplimentara de circa 1 punct procentual, dar si o crestere estimata a locurilor de munca cu circa 145.000 in 2016 si cu circa 75.000 in urmatorii ani.