VICTOR PONTA: MODELUL FRANCEZ de organizare a ALEGERILOR IN DIASPORA poate fi luat in considerare

Premierul VICTOR PONTA considera ca MODELUL FRANCEZ de organizare a ALEGERILOR IN DIASPORA poate fi un exemplu demn de urmat.

“Modelul francez de organizare a alegerilor in Diaspora — un model de luat in considerare!”, a scris VICTOR PONTA, duminica, pe contul sau de Facebook, facand trimitere la un seminar organizat, vineri, de Ambasada Frantei cu privire la organizarea votului pentru cetatenii aflati in strainatate.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a afirmat ca votul electronic, utilizat de Franta in mai multe scrutine din ultimii ani, poate fi o varianta care permite o mai larga participare la procesul de votare.

Citeste si: Ambasadorul francez: Modificati sistemul electoral, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile daca se intampla ceva

“In Franta, noi am utilizat votul electronic pentru alegerile legislative din 2012 si pentru alegerile legislative partiale din 2013. Este un sistem atragator pentru alegator, pentru ca, atunci cand au optiunea votului electronic, in jur de doua treimi din alegatori prefera sa utilizeze votul electronic decat sa se deplaseze si sa voteze la urne. Totusi, este un sistem complex, un sistem greu de implementat, un sistem care necesita ca si conditie prealabila existenta unei liste electorale”, a spus diplomatul francez, citat de Agerpres.

De asemenea, ambasadorul Saint-Paul mentiona ca daca procesul de alcatuire a acestor liste este unul permanent, care necesita o preocupare permanenta din partea consulilor, in schimb modelul francez nu prevede liste electorale suplimentare pentru alegatorii din strainatate, ceea ce inseamna ca turistii aflati in ziua votului in afara Frantei nu pot vota la sectiile de votare care nu sunt pe teritoriul francez.

Citeste si: Ponta: Solutia este ca si votul in diaspora sa fie organizat de AEP, nu de guvern, care e banuit intotdeauna ca tine cu cineva

“In Franta nu exista liste electorale suplimentare. Pot exista cazuri cand, in mod exceptional, o persoana ar fi trebuit sa fie inscrisa pe lista electorala, dar din cauza unei erori administrative aceasta persoana nu se regaseste pe lista. In acest caz, un judecator pronunta imediat o decizie de inscriere pe lista electorala.

Spre deosebire de Romania, in Franta nu exista sistemul in care, de exemplu, un turist care ar fi inscris pe o lista electorala la Paris si care, facand o deplasare la New York, ar decide sa voteze la New York. In sistemul francez, acest lucru nu este posibil. Fiecare consulat inchide lista electorala la data de 31 decembrie in fiecare an, iar aceasta lista va fi utilizata anul urmator”, a mai evidentiat ambasadorul francez.