Victor Ponta: Nu exclud un nou acord cu FMI. Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu guvernul Boc

Victor Ponta: Nu exclud un nou acord cu FMI. Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu guvernul Boc

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, la Romania TV, ca un eventual nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) va trebui sa tina seama de nevoile de dezvoltare ale Romaniei si a atras atentia ca reprezentantii Fondului s-au opus unor masuri luate de guvern, care ulterior s-au dovedit de succes: “Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu Guvernul Boc”, scrie site-ul televiziunii citate.

Totodata, Ponta nu a exclus eventualitatea unui al treilea acord cu Fondul Monetar International, insa acesta va trebui sa aiba la baza o alta viziune decat cele anterioare. “Nu-l exclud, dar vreau foarte mult sa nu mai fim tratati ca elevul din prima banca care face tot ce spune profesorul, apoi mai este si tras de urechi pentru ca este in prima banca”, a spus premierul.

Acesta a apreciat ca un obiectiv esential pentru Romania este reducerea decalajelor fata de statele Europei de Vest, obiectiv care presupune unele cheltueili mai mari pe anumite domenii, premierul exemplificând cu infrastructura. “Sunt niste lucruri ce tin de specificul Romaniei si de nevoile ei de dezvoltare”, a afirmat Victor Ponta. 

Citeste si: PONTA, LA RTV: TEAMA NOASTRA, A TUTUROR, NU E CA VIN LIBERALII, CI CA VIN PDL-ISTII INAPOI

El a aratat ca Fondul s-a opus unor masuri luate de guvernul sau si care, ulterior, s-au dovedit de succes, cum ar fi reducerea TVA-ului la paine. “Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu guvernul Boc”, a conchis Ponta.

Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu Fondul Monetar International, dupa ce va expira cel actual, a apreciat premierul Victor Ponta pe 17 decembrie 2014.

Noul acord ar putea insemna o linie flexibila de credit, asa cum a creat FMI in 2009 pentru tarile cu evolutii economice bune. Aceasta linie de credit presupune mai putine conditii decât acordul actual.

Raspunsul lui Antonescu pentru Ponta

“Daca reusim sa incheiem acordul de asistenta cu succes, si cred ca vom reusi, nu va mai fi nevoie de un nou acord de precautie (…) Poate putem sa discutam un alt aranjament. Cred ca sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, ca in cazul Poloniei, de exemplu”, a spus Ponta.