VICTOR PONTA: O companie nu pleaca din tara ca e nervos TRAIAN BASESCU la ora trei

REACTIE INCREDIBILA, VICTOR PONTA, AUDIERE SORA PREMIER, ALEXANDRA HERTANU, IULIAN HERTANU, DOSAR DNA, VIZITA SPITAL MILITAR

Premierul VICTOR PONTA a spus, joi, raspunzand unei intrebari privind Lukoil, ca “o companie nu pleaca din tara ca este nervos presedintele la ora trei”.

Ponta a fost intrebat daca Guvernul are o strategie pentru situatia in care Lukoil va parasi Romania, asa cum “ameninta”.

“Exista institutii ale acestui stat care trebuie sa vada in orice situatie si pentru orice fel de companie care are o incarcatura strategica ce masuri legale si constitutionale putem sa luam. Dar, va rog frumos, o companie nu pleaca din tara ca e nervos presedintele la ora trei. Haideti sa tratam lucrurile cu intelepciune si sa ne gandim la buna functionare a statului”, a raspuns Ponta.

El a aratat ca a discutat deja cu institutiile statului care au atributii in domeniu.

“Am facut deja discutii cu institutiile statului in asa fel incat sa fim pregatiti. Daca exista amenintari la adresa sigurantei energetice sau a unor interese strategice ale Romaniei, evident ca aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii”, a precizat Ponta.

Citeste si: Ponta, despre atacurile lui Basescu la magistrati si Lukoil: Cel mai grav act al unui oficial roman din ultimii 25 de ani

El a spus ca ar fi neserios sa-i raspunda presedintelui TRAIAN BASESCU pe aceasta tema doar ca sa polemizeze cu acesta.

“Faptul ca din cand in cand, alaturi de atacul la adresa magistratilor, a pensionarilor, a jurnalistilor si nu mai stiu pe cine a atacat domnul presedinte azi, ca a fost o lista lunga, sa ne apucam sa raspundem doar ca sa facem polemica ar fi neserios din partea mea”, a spus Ponta.

Intrebat in ce conditiI Guvernul poate prelua rafinaria Lukoil, premierul a aratat ca Romania este o tara democratica, care respecta Constitutia.

“Eu vreau sa spun ca toate sunt companii romanesti, indiferent de capitalul pe care il au. Si OMV Petrom este o companie romaneasca, chiar daca are capital majoritar austriac. Tot companie romaneasca este. Deci toate companiile romanesti care activeaza pe teritoriul tarii trebuie sa-si respecte obligatiile legale, sa plateasca taxe, impozite. Sper ca acest lucru si tot ce tine de Guvern sa se desfasoare in continuare”, a aratat Ponta.

Premierul VICTOR PONTA a declarat, joi, ca orice rafinarie din Romania a platit la bugetul de stat consolidat, pe primele trei trimestre, in jur de 2,7 miliarde lei, potrivit datelor ANAF, si ca Lukoil a platit toate taxele si impozitele datorate, cu exceptia impozitului pe profit, de 16 la suta.

“Orice rafinarie din Romania – sunt mai multe, nu este una singura – am datele acum oficiale, pe primele trei trimestre a platit catre bugetul de stat consolidat in jur de 2,7 miliarde de lei noi, deci cam o suta de milioane de dolari pe luna, dincolo de taxele locale”, a spus Ponta.

El a sustinut, in context, ca presedintele TRAIAN BASESCU nu cunoaste legea si este „extrem” de nepregatit pentru o persoana publica, atunci cand s-a referit la Lukoil si la banii platiti de aceasta companie.

Citeste si: Basescu, suparat pe Lukoil: Cer Guvernului sa fie pregatit sa preia Rafinaria de la Ploiesti

“Domnul presedinte Basescu nu cunoaste legea. Nu erau banii mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contributii de asigurari sociale, tot ceea ce plateste o companie. (…) De asta am spus ca presedintele este extrem de neregatit pentru o persoana publica: o companie in pierdere nu plateste impozit pe profit, dar o companie chiar si pe pierdere plateste absolut toate celelate taxe si impozite mai putin cei 16% la profit”, a aratat Ponta.

El a spus ca Lukoil nu a platit 16 la suta impozit pe profit si a specificat faptul ca nu este singura care nu a platit.

“Lukoil nu a platit – si nu e singura – 16 la suta impozit pe profit, dar plateste toate celelate taxe si impozite si pe primele trei trimestre la bugetul general consolidat au fost incasate 2,7 miliarde de lei noi, doar de la o rafinarie. Nu vreau sa fac distinctia intre una sau alta. Eu va spun: 2,7 miliarde. Avem datele oficiale de la ANAF”, a mai spus Ponta.

Presedintele TRAIAN BASESCU a catalogat, joi, drept inadmisibila presiunea facuta de reprezentantul companiei Lukoil si a cerut Guvernului ca daca maine Lukoil nu reia productia sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti.