VICTOR PONTA: Presedintele KLAUS IOHANNIS a fost INFLUENTAT de oameni din PNL in privinta CODULUI SILVIC

Premierul VICTOR PONTA a declarat miercuri seara ca mai multi politicieni liberali au avut intalniri in “calitate oficiala si privata” cu reprezentantii firmei austriece Holzindustrie Schweighofer si ca au dezinformat Administratia Prezidentiala pe tema CODULUI SILVIC.

“Impresia mea personala, poate gresesc, e ca presedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste “binevoitori”, in special niste binevoitori liberali pe care ii vedeti zilele acestea luptandu-se cu dintii pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alaturi de noi au facut acel proiect de Cod Silvic si acum lupta cu tot ce pot ca sa nu se adopte si sa nu se puna aceasta limita, sa nu se ia masuri concrete. Evident ca au niste interese care sunt strict private”, a spus VICTOR PONTA la postul B1TV.

Citeste si: VICTOR PONTA: Saptamana viitoare adoptam o OUG prin care sa INTERZICEM temporar EXPORTUL DE MASA LEMNOASA neprelucrata

El a precizat ca are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema CODULUI SILVIC si care a fost programata pentru luna iunie.

VICTOR PONTA nu a divulgat numele acelor liberali nici cand a fost intrebat daca este vorba de deputatul PNL LUCIA VARGA, secretar de stat in Ministerul Mediului in 2005-2008 si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in Guvernul Ponta din decembrie 2012 pana la iesirea PNL de la guvernare.

Intrebat daca este vorba in acest caz de trafic de influenta, VICTOR PONTA a raspuns in prima faza “100%”, dupa care a precizat ca nu el este cel care poate face incadrari juridice, insistand insa pe ideea ca liderii liberali au avut intalniri private cu reprezentantii Holzindustrie Schweighofer. “Eu nu pot sa fac incadrari juridice, dar sunt absolut convins ca doamnele si domnii pe care ii vedeti luptandu-se la televizor au avut intalniri in calitate oficiala si privata cu reprezentantii Schweighofer”, a spus VICTOR PONTA.

VICTOR PONTA a afirmat ca are informatii despre asemenea intalniri intrucat in calitate de prim-ministru trebuie sa se informeze foarte bine “intotdeauna cand apare o situatie de criza”.

“Eu sunt convins ca institutiile statului monitorizeaza aceste lucruri, cu atat mai mult voi informa CSAT. (…) Imi explic lupta din aceste zile si imi explic inclusiv dezinformarea ajunsa la Administratia Prezidentiala prin interesele unor oameni politici de la PNL care s-au intalnit si care, iata, si in Parlament si in public se bat pentru Schweighofer”, a insistat premierul.

Chestionat de moderator daca dupa sedinta CSAT vor aparea dosare penale, Ponta a raspuns: “Numai domnul Basescu stia cine si cui se fac dosarele penale, eu nu stiu acest lucru si nici nu mi-l doresc”.

Referitor la faptul ca Administratia Prezidentiala a sustinut ca retrimiterea Codului Silvic la Parlament a survenit opiniei exprimate de Consiliul Concurentei, Ponta a replicat: “N-ati vazut ca oameni din Consiliul Concurentei acum lucreaza la Schweighofer?”.

El a adaugat insa imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete.

Premierul a mai apreciat referitor la CODUL SILVIC ca “nu la presedinte a fost problema”, ci la cei pot fi vazuti “agintandu-se in aceste zile si care au probabil propriile cai de a se plange presedintelui”.

“Asa cum au fost altii care s-au dus sa se planga ca “uite ce rau e cardul de sanatate”. E foarte bun cardul de sanatate, dar sunt liberali care sunt prieteni cu acei medici (…) care sunt deranjati de cardul de sanatate. Ii vedeti foarte bine pe cei care se bat impotriva cardului de sanatate avand interese directe”, a mai adaugat Ponta.

In legatura cu scrisoarea primita din partea acestei companii, in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din CODUL SILVIC si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman, premierul a spus ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

“Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firma care-l foloseste”, a spus VICTOR PONTA.

El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat.

Citeste si: Presedintia, despre CODUL SILVIC: CONSILIUL CONCURENTEI a propus ELIMINAREA PRAGULUI de 30%

Premierul a mai aratat ca Guvernul sustine in continuare ca forma CODULUI SILVIC sa prevada acea limitare de 30%. “Sustinem in continuare ca forma Codului Silvic sa prevada acea limitare de 30%. Al treilea lucru se refera ca dincolo de implementarea radarului padurilor nu e suficienta in acest moment, si dupa ce intra in vigoare Codul Silvic, dupa ce finantam partea de jandarmerie, de garda de mediu puteam sa avem masuri. Pana atunci, folosind de un articol al Uniunii Europene, am cerut azi colegilor sa intocmim un act normativ temporar prin care sa oprim de la export lemnul neprelucrat. Chiar in acest weekend o sa o discutam si miercuri sa o adoptam. Cu siguranta dupa ce avem toate actele normative trebuie sa avem toata partea de infrastructura”, a spus VICTOR PONTA.

Prim-ministrul a mai declarat ca l-a informat pe presedinte despre intentia de a adopta un asemenea act normative, despre care a afirmat ca “in niciun caz nu este regula europeana”, dar legislatia europeana prevede anumite exceptii.

”Se impun niste masuri urgente si aceasta idee pe care am discutat-o azi in guvern o masura care produce efecte imediat. Putem sa o luam o masura exceptionala”, a afirmat VICTOR PONTA.

Intrebat daca introducerea pragului de 30% de masa lemnoasa este de natura sa incalce libera circulatie a marfurilor, VICTOR PONTA a spus ca nu are nicio legatura.

”Nu confundati lucrurile. Pragul de 30% tine de piata, de concurenta, ai nevoie de avizul Consiliului Concurentei. Chestia cu 30% are legatura cu legile competitiei. Articolele 33-35 din tratatele constitutive prevad principiul potrivit caruia nu se pot bloca importurile-exporturile, dar sunt niste exceptii. E prevazut acolo o situatie de exceptie, asa incat Comisa Europeana, daca vom lua o asemenea decizie, ne va intreba de ce am luat aceasta masura. A fost o situatie de urgenta, insa pana miercuri vom incerca sa facem o consultare informala”, a subliniat premierul.