VICTOR PONTA: Reducerea CAS va fi APLICATA de la 1 octombrie daca presedintele o respinge

Premierul VICTOR PONTA a declarat luni seara, intr-o emisiune de la Romania TV, ca legea reducerii CAS va fi aplicata de la 1 octombrie daca presedintele TRAIAN BASESCU o va respinge.

“Probabil ca presedintele nu va promulga legea reducerii contribuţiilor sociale (CAS). Daca nu o promulga, Parlamentul va analiza legea in septembrie, ceea inseamna ca intra in vigoare la 1 octombrie. Este o masura buna si sustenabila, care va crea locuri de munca”, a spus premierul.

“Temerea privind cresterea taxelor vine de la un om care intr-o saptamana a marit TVA-ul la 24 la suta, e singura taxa pe care o platim toti”, a mai spus Ponta.

Totodata, Ponta a aratat ca daca aceasta relaxare a taxarii in domeniul muncii nu va realizata acum, nu va mai fi facuta niciodata.

„Presedintele spunea ca am mai avut un premier iresponsabil in 2008, care a marit salariile la profesori. Domnul Tariceanu s-a opus, domnul Basescu a vrut. Dar sa pui egal intre aceasta masura si reducerea CAS, intr-un an cu crestere economica, e o comparaţie total gresita. Nu suntem in 2008. Daca nu facem aceasta relaxare a muncii acum, nu o vom mai face niciodata”, a spus Ponta.

Premierul a dat si asigurari ca reducerea CAS nu va afecta salariile. Garantez ca nu vor fi afectate salariile din cauza acestei masuri, a reducerii CAS. Orice surplus pe care-l avem vor merge la aceste categorii defavorizate”, a spus Ponta.

In legatura cu cresterea taxelor, Ponta a declarat ca aceasta va avea loc in unele zone, in timp ce in altele vor scadea. “Sunt zone unde vor creste anumite taxe, unde vor scadea anumite taxe. De exemplu, povestea cu impozitele la locuintele nerezidentiale. Ai un bloc de apartamente, platesti impozite ca si o companie, stai intr-un apartament, platesti ca la apartament. Dar daca ai un bloc, faci o afacere, platesti ca o companie. Impozitam pe cei cu masini care au capacitate cilindrica mai mare. De asemenea, autoritatile locale sa aiba mai multa libertate in taxe si impozite. Cea cu locuintele nerezidentiale e in scrisoare cu FMI, semnata de Basescu”, a spus premierul.

In ceea ce priveste inregistrarea discutiei de luni cu presedintele Traian Basescu, prim-ministrul a aratat ca aceasta nu contine nimic ilegal. “Nu s-au discutat lucrurile ilegale, imi este indiferent, sa dea inregistrarile. Nu e nimic ilegal in ele, nu e ca in discutiile dintre Mircea Basescu si clanul Bercea”, a spus Ponta.

Citeste si: VIDEO. Inregistrarea discutiei dintre Basescu, Ponta si Petrescu: Unde ati studiat? La Harvard, la Oxford?

Acesta a mai afirmat ca a prevenit-o pe Ioana Petrescu in privinta comportamentului lui Basescu. “I-am spus doamnei ministru Petrescu sa fie pregatita, a fost cu mine in masina doamna ministru a Finantelor si am pregatit-o. I-am spus ca nu va vorbi cu mine, ci cu ea, ca e noua. S-a descurcat foarte bine doamna Petrescu”, a spus Ponta.

Ponta a apreciat si ca ar trebui sa existe o regula in privinta publicarii inregistrarilor. “Probabil ca Traian Basescu era hotarat dinainte sa dea publicitatii inregistrarea intalnirii de azi (luni – n.r.), pentru ca la o televiziune prietena se va difuza aceasta inregistrare, nu se vor mai difuza cele cu Mircea Basescu. Dupa Basescu va trebui sa existe o regula, nu daca am eu chef va dau inregistrarile, daca nu am chef nu va dau. Traian Basescu era transpirat, nervos, rosu la fata, poate de-aia le-a dat (inregistrarile – n. r.). Poate maine nu mai e nervos. Nu poti sa lasi la latitudinea toanelor unei persoane daca da sau nu”, a spus premierul.

“Daca tot ce a inteles domnul Basescu dintr-o tara e o foaie A4, este un lucru foarte grav. Cum sa pun pe o foaie A4? Unu ca e o treaba neserioasa, doi ca nu e treaba presedintelui, e treaba Guvernului. Astazi domnul Basescu si-a exercitat atributiile cu rea credinta”, a mai declarat prim-ministrul.

“Daca da filmarile, eu sper sa le dea toate, ca la un moment dat s-a facut de ras si domnul Dragoi il tragea de maneca. Omul dupa zece ani chiar nu stie despre ce vorbim, dar ii dadea lectii doamnei Petrescu, ca e de la Harward sau de la Oxford?”, a mai spus Ponta.

Premierul a mai afirmat ca era necesar sa participe la consultarile cu presedintele Traian Basescu pe tema reducerii CAS din respect pentru institutia prezidentiala.

“Era absoluta nevoie. Nu am niciun fel de consideratie si respect pentru persoana domnului Basescu, dar atata timp cat avem o prevedere constitutionala, care a fost invocata de domnul Basescu, eu cred ca un prim-ministru, cand este chemat la consultari de un presedinte, se duce. Ca aceste consultari au fost tardive, ca au fost pe un ton strict politic, e o alta discutie. Dar poate ca anul viitor voi chema eu prim-ministrul la consultari si o sa zica: «Nu vin, ca nici tu nu ai fost anul trecut». Aici e vorba de respect al institutiilor si al procedurilor constitutionale. M-am dus, daca ma va invita si maine, ma voi duce si maine, pentru ca e vorba totusi de niste raporturi constitutionale, iar ca o tara sa functioneze normal, trebuie ca aceste raporturi sa fie respectate”, a spus Ponta.

Premierul a mai apreciat ca initiativa lui Basescu a avut doar motivatii politice deoarece presedintele nu are atributii in domeniul politicii economice.

Citeste si: PONTA: BASESCU face FOARTE BINE daca publica inregistrarea discutiei de la Cotroceni

“Scopul consultarilor de azi (luni n.r.) pentru domnul Basescu a fost unul strict politic. Stie foarte bine ca nu avem nicio obligatie, nu e treaba domniei sale. (…) Are o anumita tendinta, pe care eu nu ma feresc sa o cataloghez patologica, de a strange acum, pe ultimele trei luni, cat mai multa putere in mana domniei sale”, a spus Victor Ponta.

Referitor la introducerea medicilor in categoria functionarilor publici, Ponta a apeciat ca acestia nu trebuie sa faca parte din aceasta categorie. “Nu cred ca toti medicii din Romania sunt infractori. Eu cred ca toti membrii familiei Basescu sunt infractori. Cred ca aceste etichetari nu sunt bune, medicii nu trebuie introdusi in categoria functionarilor publici. Urmatorul pas, daca facem unitatile spitalicesti, medicii nu vor mai avea statutul clasic al bugetarilor”, a spus Ponta.

Intrebat ce l-ar face sa renunte la candidatura la prezidentiale, Ponta a afirmat ca ar face acest lucru daca s-ar reface USL. “Refacerea USL m-ar face sa renunt la candidatura. Sondajele sunt o fotografie, nu exista nici un favorit. Refacerea USL m-ar putea determina sa renunt la candidatura. Sunt sanse foarte mici. Dau sanse unu la suta, doi la suta ca acest lucru sa se intample”, a declarat Ponta.

Ponta a declarat si ca nu va nominaliza niciun posibil nume de prim-ministru decat dupa turul I al alegerilor.

El s-a referit si la fostul sau partener de alianta. “Oricine intra in turul doi e un candidat puternic, pentru ca poate strange voturi negative. Evident, cred ca Crin Antonescu este un om politic mult mai puternic decat alti candidati ai dreptei”, a spus premierul.

Ponta a fost intrebat si despre situatia in care se afla posibilul sau contracandidat la alegerile prezidentiale Klaus Iohannis si a afirmat ca acesta nu ar trebui scos din competitia electorala. “Eu nu cred ca domnul Iohannis trebuie sa fie scos din competitia electorala pe doua legi care se bat cap in cap. Doamne fereste, eu nu am fost primar si nu sunt incompatibil. Dar oamenii astia spun: hotarati-va odata! O lege spune ceva, o lege spune altceva”, a declarat prim-ministrul.

Ponta a mai afirmat ca a primit, luni, de la Traian Basescu o scrisoare in care acesta ii transmite ca nominalizarea comisarului european din partea Romaniei o face seful statului.

“Astazi (luni – n.r.) mi-a trimis o scrisoare ca nominalizarea comisarului european o face presedintele sau, ma rog, ceva de genul asta, ca e Romania si el e Romania”, a spus Ponta la Romania TV.

In privinta actiunii Romaniei de la la Curtea Europeana, Ponta a sustinut ca tara noastra nu se va retrage aceasta. “Dincolo de decizia MAE pe care nu o revocam, am fost de acord cu un lucru pe care eu il cred de bun simt: in septembrie sa existe o dezbatere in Parlament pe aceasta tema”, a spus Ponta, care a mai adaugat ca a discutat cu Kelemen Hunor despre faptul ca isi va inceta mandatul la 1 august si ca urmeaza ca acesta sa ii faca o propunere de ministru al Culturii, iar aceasta ar fi foarte bine daca ar fi o femeie.

Ponta a fost intrebat si daca il va gratia pe Gigi Becali si a raspuns ca nu crede ca gratierea trebuie aplicata pentru cazurile de violenta si pentru cele de mare coruptie.

Premierul a spus si ca isi mentine afirmatia ca scandalul Nana inseamna sfarsitul politic al lui Traian Basescu, iar cazul Mircea Basescu-Bercea e bomboana.

Intrebat daca l-ar gratia pe Traian Basescu, in cazul in care va ajunge presedinte, iar actualul sef al statului ar avea problem cu legea, Ponta a spus ca nu ar face un astfel de gest. “Nu, dar cred ca domnul Basescu, cel putin in ultimele manifestari, problemele lui nu tin de drept, ci de discernamant. Conform Constitutiei, un om cu problemele de discernamant nu poate face puscarie”, a spus Ponta.