VICTOR PONTA: Romania, Bulgaria si Serbia sa fie “GRUPUL DE LA CRAIOVA”

Romania, Bulgaria si Serbia trebuie sa se reuneasca in “GRUPUL DE LA CRAIOVA”, asa cum Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria sunt reunite in “Grupul de la Visegrad”, nu pentru a fi impotriva a ceva, ci pentru a se sfatui si colabora in cazul proiectelor si intereselor comune, a afirmat vineri premierul VICTOR PONTA.

Seful Executivului de la Bucuresti a declarat la Craiova, la finalul intrevederii cu omologii sai din Bulgaria si Serbia, ca actiunile celor trei state trebuie sa fie “mai unite si mai coordonate” ca pana in prezent in demersurile pe care le fac pe plan european. In contextul discutiilor, el a precizat ca s-a ajuns la concluzia ca un exemplu de coordonare si cooperare este “Grupul de la Visegrad”.

Citeste si: Guvernele ROMANIEI si BULGARIEI reafirma COOPERAREA BILATERALA in cadrul UE pentru aderarea la SCHENGEN

“Avem un exemplu de succes al unor altor tari vecine din Europa, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, care, reunite in grupul de la Visegrad de mult timp deja, au fost foarte eficiente si sunt in continuare foarte eficiente in promovarea intereselor lor si in proiectele lor regionale. In egala masura, mi-as dori ca azi, la Craiova, sa punem bazele unei colaborari accentuate intre Bulgaria, Serbia si Romania, daca vreti, in timp sa fie Grupul de la Craiova la fel ca si Grupul de la Visegrad, un grup de trei tari care se sfatuiesc, care au pozitii comune, care au proiecte comune si care se sprijina. Asa cum spunea in discuta anterioara domnul Borisov (premierul Bulgariei-n.r.), este un grup care nu e impotriva nimanui, nu ne aliem impotriva a ceva, ci vrem doar sa ne promovam interesele comune ale celor trei tari, un grup deschis catre toti vecinii nostrii din zona, bineinteles catre zona Balcanilor de Vest, Romania se gandeste intotdeauna la Moldova, catre Ungaria, catre celelalte tari din regiune, pentru ca uniti putem sa avem mai mult succes”, a conchis VICTOR PONTA.

La randul lor, premierii Bulgariei si Serbiei au fost de acord cu acest punct de vedere.

VICTOR PONTA a mai aratat ca Romania si Bulgaria si-au aratat sustinerea pentru sprijinirea Serbiei in procesul de integrare europeana.

“Romania si Bulgaria, care au avut la randul lor de asteptat, care au avut la randul lor de luptat pentru a fi membre ale Uniunii Europene, sprijina acest demers al Serbiei care este in avantajul nostru si al regiunii”, a mai spus VICTOR PONTA.

Citeste si: VICTOR PONTA: E in interesul Romaniei si Bulgariei ca Serbia sa devina membra a UE

Guvernele Romaniei si Bulgariei s-au reunit vineri, la Craiova, intr-o noua sedinta comuna, pentru discutii privind proiecte de colaborare in energie, transporturi, dezvoltare regionala, turism, precum si despre Strategia UE pentru regiunea Dunarii, reuniunea fiind precedata de o reuniune trilaterala, la nivel de prim-ministri, intre Romania, Bulgaria si Serbia.

Sursa foto: gov.ro