Victor Ponta: Sa spui ca noile coduri protejeaza infractorii mi se pare chiar o prostie

Victor Ponta a declarat astazi, la plecarea de la Ministerul Justitiei, ca afirmatia potrivit careia noile coduri protejeaza infractorii i se pare “o prostie”. Premierul este, in schimb, de acord cu polemicile, pentru ca si noile coduri, ca orice legi complexe, pot genera interpretari diferite si inadvertente.

“Cele doua coduri au fost discutate de specialisti cativa ani inainte de a fi adoptate, 2009 si 2010. Au fost adoptate in urma cu patru ani, cinci, promulgate, discutate si prezentate partenerilor nostri europeni, cat si judecatorilor si procurorilor, si ma alatur opiniilor specialistilor si a domnului Predoiu, de exemplu, ca sunt coduri europene, sunt coduri moderne, mult mai bune decat codurile lui Ceausescu din ’68. Sa vii sa spui acum, dupa atatia ani de cand au fost discutate si adoptate, ca nu sunt bune mi se pare un semn de neseriozitate; iarasi, sa spui ca noile coduri europene protejeaza infractorii mi se pare chiar o prostie”, a declarat premierul.

Ponta nu contesta parerile anumitor specialisti, care nu sunt de acord cu anumite articole.

“Este o interpretare pe care unii specialisti spun “se pot face in continuare interceptari”, altii spun ca nu si atunci, prin textul pe care l-a propus CSM si pe care domnul ministru (n.r.- al Justitiei) il va pune pe site chiar astazi, cred ca nu va mai exista niciun fel de diferenta de interpretare.

Codurile oricum intra in vigoare. Daca, in urma discutiilor care cred ca au avut loc si ieri, si astazi, si vor avea loc si maine, poimaine, este nevoie de vreo ajustare la vreun text de procedura, miercuri, sigur, in baza propunerii ministrului Justitiei, adoptam modificarea.

In ceea ce ma priveste, ca prim-ministru si ca lider de partid parlamentar, cred ca modificarea principala este abrogarea art. 278 si asta face Parlamentul chiar in sedinta de plen de marti, cred ca la Senat”, a mai spus primul ministru.

Citeste si: Guvernul va modifica miercuri Codul penal si Codul de procedura penala

Referitor la posibilitatea ca aceste ajustari la coduri sa fie facute prin ordonanta de urgenta, premierul a precizat ca depinde de ceea ce vor constata parchetele si instantele.

“Nu neaparat, depinde de ceea ce vor constata parchetele, instantele, daca, intr-adevar, a fost doar o interpretare diferita si, practic, au absolut toate instrumentele, ca si pana acum, si atunci nu e nevoie sau se face proiect de lege, daca apar probleme in practica, putem sa dam si ordonanta de urgenta pentru Procedura. Pentru Codul penal ar fi neconstitutional si un Cod penal nu poate fi schimbat prin ordonante de urgenta, pentru ca, dupa aceea, merge in Parlament si ce faci daca Parlamentul decide altfel?”, a spus Ponta.