VICTOR PONTA SE CATARA PE PERETI

Fostul premier a comis-o. A vorbit despre funie in casa spanzuratului. Despre ofiteri acoperiti. Chiar la varful PSD. Si, somat sa explice, a dat in balbaiala. A recurs la subterfugii. Cat se poate de ieftine. Nedemne de statutul sau real. De om recrutat candva de Serviciul de Informatii Externe. De ce s-a aruncat Ponta cu capul inainte? Si de ce, acum, incearca sa se agate de pereti?

Ceea ce este cu adevarat straniu este ca acest lider politic, deloc lipsit de inteligenta si destul de experimentat, si-a pierdut, brusc, rabdarea. Si se dovedeste incapabil sa-si fructifice atuurile pe care le are. Si, de aici, a fost doar un pas pana cand s-a lansat intr-o aventura nebuneasca. Si, pana la urma, inutila. Privind lucrurile la rece si refuzandu-mi orice antipatie as avea pentru acest personaj, sunt obligat sa astern, in continuare, cateva propozitii simple.

1.       Victor Ponta a fost premier, una peste alta, un mandat intreg.

2.       A fost cel mai tanar premier din istoria Romaniei.

3.       A avut sansa post-crizei. A prins perioada de crestere economica.

4.       A avut sansa, pe fondul cresteri economice, sa repare o serie de grave nedreptati facute de Guvernele anterioare.

5.       A condus cea mai puternica alianta de partide si s-a aflat in fruntea unei majoritati de care nu a mai beneficiat decat Ion Iliescu, in primul sau mandat.

6.       A reprezentat statul roman in UE si NATO.

7.       A fost in situatia de a deveni presedinte al Romaniei. Cel mai tanar presedinte din istorie. Si, probabil, pentru multi ani de aici incolo.

8.       A iesit de la guvernare intr-un moment pe care l-a apreciat drept oportun si si-a putut permite ca, imediat, sa devina un critic virulent si convingator al celor care i-au urmat. Atat in Executiv, cat si la presedintie.

9.       Desi s-a auto-exilat, isi pastreaza o pozitie buna de unde poate sa-si ia un nou start, in cel mai puternic partid al Romaniei.

10.     Este beneficiarul unor informatii privilegiate pe care le poate utiliza, in viitor, ca un veritabil spadasin politic.

Ce rezulta din decalogul de mai sus? Faptul ca Victor Ponta, daca nu imediat, in mod cert intr-un ciclul viitor electoral, ar putea sa aiba un cuvant greu de spus. Nu a fost doborat si erodat de guvernare. In ciuda unor greseli grave pe care le-a facut, a reusit, cumva, sa pluteasca deasupra lucrurilor. Poate reveni in forta.

Si atunci ce s-a intamplat? De ce acest tanar politician si-a pierdut controlul? Unde s-a produs declicul?

Am semnalat de cateva ori in ultima vreme un fenomen straniu. Si anume faptul ca Victor Ponta, in loc sa-si concentreze tirul de artilerie impotriva adversarilor sai politici din alte partide si impotriva Guvernului Ciolos, care l-a inlocuit, se bate, cumva, cu morile de vant. El a pornit la razboi intr-o directie gresita. A ramas marcat de pierderea alegerilor prezidentiale si lasa impresia ca se afla, in continuare, intr-o campanie electorala pentru Cotroceni. Razboiul lui impotriva lui Klaus Iohannis este un razboi pierdut. Nu fiindca domnul Klaus Iohannis nu poate fi criticat. Sau chiar demonizat. Nu fiindca institutia pe care o reprezinta el insusi ar fi ferita de erori grave. Ci, pur si simplu, intrucat, Klaus Iohannis este abia in prima treime a primului sau mandat prezidential. Chiar daca popularitatea sa scade dramatic, puterea lui efectiva creste. O lupta a lui Ponta impotriva lui Klaus Iohannis este contraproductiva. Si sortita esecului.

Obsedat insa de pierderea alegerilor prezidentiale, Victor Ponta si-a pierdut controlul. Si a inceput sa aplice lovituri din ce in ce mai bezmetice. Cui? Celor pe care ii identifica sau doar ii crede adversari ai sai.

Asa se face ca Victor Ponta a tras o ultima rafala chiar in propriul sau partid. Formuland acuzatia, cu subiect si predicat, ca, acolo, exista cartite ale serviciilor secrete. Adica, ofiteri acoperiti. O acuzatie extrem de grava. Care nu poate sa nu decredibilizeze partidele politice, Parlamentul, Executivul si, evident, serviciile secrete. Pentru ca existenta ofiterilor acoperiti in politica, in Parlament, in Executiv inseamna incalcarea flagranta a legilor statului. Fapta pedepsita, de mai multe ori, cu sanctiuni penale.

Problema este ca, acum, Victor Ponta trebuie sa faca si demonstratia a ceea ce a spus. Si este prins ca intr-un cleste. In falcile caruia s-a bagat singur. Daca nominalizeaza niste cazuri, pentru a scapa cu fata curata, va trebui sa demonstreze ca a aflat despre ele de curand. Pentru ca daca a aflat de mai mult timp, atunci inseamna ca a tainuit infractiuni grave. Dar Victor Ponta, acum, este un personaj semi-izolat. El nu putea obtine informatii privilegiate decat atunci cand era pe val. Si este normal sa fie pusa intrebarea de ce a tacut atat de mult timp.

Presupun ca si el isi pune tot cam aceleasi intrebari in acest moment. Si fiindca nu gaseste un raspuns, se urca pe pereti. Si ii zgarie. Sau, altfel spus, se da cu capul de geam. O soarta trista pentru cel mai tanar fost prim-ministru al Romaniei.

EDITORIAL  scris de SORIN ROSCA STANESCU pe blogul personal